Cheese 2015: vierdaags kaasfestival in Italië
Cheese is een tweejaarlijks, internationaal kaasfestival georganiseerd door de gemeente Bra (Italië) en Slow Food.
Cheese is een tweejaarlijks, internationaal kaasfestival georganiseerd door de gemeente Bra (Italië) en Slow Food.
De tiende editie van Cheese vindt plaats van 18 tot en met 21 september 2015 in Bra en staat in het teken van melk, in al zijn vormen, kleuren en geuren. Say cheese!
Cheese 2015 brengt duizenden internationale kaasmakers samen die hun producten tentoonstellen. Voor het grote publiek biedt Cheese de kans om boeren, kaasmakers en ambachtslieden uit de hele wereld te ontmoeten, zuivelproducten en wijnen te proeven en workshops te volgen. Daarnaast is Cheese 2015 ook een platform dat regelgeving aan de kaak stelt die ambachtelijke productie beïnvloedt en beperkt.
Slow food in de bergen
Het thema van dit jaar, 'Een reis naar de bergweiden', focust op de rol die bergen en heuvels spelen in de wereld van kaas. Bergen hebben een buitengewone biodiversiteit - plantensoorten, dierenrassen en ecosystemen - en vormen het decor voor een schat aan culturen, traditionele kennis en regionale producten. Door het verdwijnen van kleinschalige producties en de milieu-impact van massatoerisme loopt deze verscheidenheid een groot risico. Slow Food streeft ernaar om de waarde van de berggebieden én de kazen die er geproduceerd worden te herstellen, en om de waardigheid van de producenten en het welzijn van de dieren te beschermen. Mensen die wonen in bergachtige omgevingen en hun leven wijden aan het produceren van kaas vertellen tijdens het festival hun verhaal.
Programma: zie, doe, ontmoet en, vooral, proef!
In de Casa della Biodiversità (Huis van de Biodiversiteit) ontmoet je kaasmakers en kun je een tentoonstelling bezichtigen van bergproducten met onder andere kazen, honing, groenten, fruit en wilde kruiden, geteeld of geoogst op berghellingen overal in de wereld: van de Andes tot de Kaukasus, en van de Pyreneeën tot de Alpen en de Apennijnen. Honderden internationale stands zullen aanwezig zijn op de Kaasmarkt, evenals Slow Food Presidia en kaasrijpers. Het gastland voor Cheese 2015 is Spanje; in de Grote Hal der Kazen zal, naast een rijke selectie kazen uit Italië, Frankrijk, Zwitzerland, Duitsland, Groot-Brittannië, België en Ierland, twintig bijzondere Spaanse kazen en zuivelproducten te proeven zijn. In de Enoteca helpen de sommeliers je om je kaasplateau te combineren met een van de 700 bijzondere Italiaanse wijnen, speciaal geselecteerd door de Banca del Vino (de Wijnbank) van Pollenzo.
Op het programma van Cheese 2015 staan 35 Smaak Workshops, 4 Dinner Dates - een gelegenheid om een aantal van de beste Italiaanse en internationale chefs te ontmoeten en hun specialiteiten te proeven -, en 21 conferenties over onderwerpen gerelateerd aan de weg die zuivel aflegt, van het gras tot op je bord. Ook zijn er boekpresentaties, educatieve activiteiten voor scholen en families, en een Master of Food, die het verband tussen kazen en artisanale bieren uitspit.
Praktisch
beelden, tenzij anders vermeld, via cheese.slowfood.it