Met het thema ‘Design for Activism’ is de vijftiende – digitale - editie van Barcelona Design Week een oproep voor mobilisatie. Design heeft veel te bieden als aandrijfkracht voor veranderingen die nodig zijn op oeder niveau: economisch, ecologisch en sociaal.
Design for change
De Barcelona Design week gaat over activisme van de creatieve sector, die producten moet ontwikkelen die oplossingen bieden én gelijkwaardigheid, evenwicht en vertrouwen bevorderen. Anderzijds wil de organisatie ook burgers mobiliseren om bij te dragen aan het herstel van de creatieve industrie door lokale producten te kopen en lokaal talent in te huren.
Terwijl design in coronatijd zijn nut heeft bewezen tijdens de noodtoestand in de gezondheidszorg, is het nu tijd voor een breder overzicht van de belangrijke uitdagingen waarmee we als samenleving worden geconfronteerd, aldus de organisatie van de Barcelona Design Week.
17 november: Openingsconferentie “There is always a design emergency” Paola Antonelli, Senior Curator van de afdeling Architecture & Design en directeur van Research & Development van het MoMA opent BDW met haar lezing “There is always a design emergency”. Van de Mexicaanse / VS. grens tot de straten van Caïro; van de intensive care tot een beeldscherm; en van objecten tot wereldwijde infrastructuren, ontwerpers benadrukken hun aanwezigheid en hun belangrijke rol bij het vormgeven van sociale en politieke ontwikkeling. Je kunt je hier aanmelden.
18 november: Kan het gebruik van plastic een vorm van activisme zijn? Plastic is een materiaal dat momenteel wordt bekritiseerd door een groot deel van de samenleving; maar tegelijkertijd is aangetoond dat het veel voordelen heeft. Is het per definitie een slecht materiaal? Of gebruiken we het verkeerd? Kan het de economische grondstof van de de 21e eeuw worden? En ook: welk potentieel heeft gerecycled plastic? En welke alternatieven zijn er in kunststoffen? Meer informatie
20 november: Summit Dit jaar start een nieuw decennium voor actie in de richting van de duurzame ontwikkelingsdoelen die zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Wie had kunnen denken dat aan het begin van dit nieuwe decennium ons leven zo drastisch zou veranderen door een pandemie? We geloven meer dan ooit in de kracht van design om onze wereld te verbeteren met nieuwe en betere producten en diensten die een positieve impact hebben op de samenleving. Tijdens de summit leer je van experts over een aantal succesvolle design cases die een positieve impact hebben gehad op mensen en de planeet, en hoe je zelf je ideeën omzet in daden terwijl je rekening houdt met duurzaamheid. Registreer je via de website.
23 november: Crafts als een vorm van activisme Tijdens de moeilijkste fase van de lockdown moesten we plotseling leren leven met wat we het dichtst bij de hand hadden, om minder te consumeren en de kleine dingen te waarderen. De ambachtelijke sector produceert langzaam en op kleine schaal, geeft prioriteit aan lokale materialen, kan zich herdefiniëren en aanpassen aan nieuwe tijden en integreert technologieën zonder de essentie te verliezen. Het is een manier om onze omgeving te begrijpen, erover na te denken en ernaar te handelen. Een vorm van activisme. Meld je aan.
23 november: ‘The Gender of Design’ Spaces, producten, identiteiten, campagnes, diensten… Geen enkel ontwerp is neutraal vanuit het oogpunt van gender. Tijdens het forum ‘The Gender of Design’ gaan we op zoek naar hoe gender een impact heeft op ontwerpprocessen, op het gebruik en de interpretatie van objecten en sociale ruimtes. Een sessie waarin we ons afvragen hoe we vandaag zouden moeten ontwerpen, gebaseerd op de eisen en transformaties in genderrechten. Registeren kan hier.
Veel meer activiteiten tijdens BDW vind je op de website