DDW 2021: tips & highlights
Na de virtuele editie van vorig jaar nu weer een échte Dutch Design Week, van 16 tot en met 24 oktober 2021. In Eindhoven natuurlijk. Dit zijn onze aanraders!
Na de virtuele editie van vorig jaar nu weer een échte Dutch Design Week, van 16 tot en met 24 oktober 2021. In Eindhoven natuurlijk. Dit zijn onze aanraders!
Het overkoepelende thema van DDW21, The Greater Number, wordt ondersteund door 4 subthema's. Het Cabonet of Collaborations is een interdisciplinaire groepstentoonstelling, gericht op het benutten van ontwerpkracht voor het bedrijfsleven en de noodzaak tot verantwoorde, verbeterde opschaling.
De expositie 'Material Meetings' van de Swedish School of Textile verlegt de grenzen van textielontwerp en technieken als breien, weven en print. Je ervaart actuele thema's zoals biodesign, digitalisering, inclusiviteit en tradities door een textiellens - waar een rijkdom aan kleuren, patronen, materialen en technieken de kijker in staat stelt nieuwe perspectieven op leven en wonen voor te stellen.
Massaproductie heeft de verbondenheid met onze spullen veranderd. Werkt iets niet meer? We kopen een nieuwe. Is het niet meer nodig? In de prullenbak ermee. Repareren is vaak duurder dan nieuw kopen. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan nieuwe, duurzame materialen en productieprocessen om bestaande producten te verduurzamen. Maar moet er niet ook meer aandacht komen voor de manier waarop omgaan met objecten? Als alles binnen handbereik is, wat is dan nog waardevol?
Things that Matter gaat over de relatie tussen mens en product, en naast een expositie is er op zondag 17 oktober een lezing met onder andere Nienke Hoogvliet, Circulair Warenhuis, Elisa van Joolen, Christien Meindertsma en Joel Gethin Lewis.
Rotan maakt een ware revival door. Het werken met rotan is echter vrijwel geheel verdwenen uit Nederland. Jammer, want rotan is een zeer veelzijdig materiaal: het kan op veel manieren kan worden toegepast én het leent zich uitstekend voor combinaties met andere materialen.
Tijdens de DDW presenteert Marieke van Heck (orange or red) de eerste uitkomst van haar onderzoek naar de combinatie van rotan en gerecycled pet garen. Centraal in dit onderzoek staan de materialen zelf: wat zijn specifieke, materiaal-eigen kwaliteiten en hoe kun je deze met elkaar verbinden?
De Kazerne Design Award is een aanmoedigingsprijs voor recent afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven. De expositie toont het werk van 8 genomineerden, inclusief winnaar Teun Zwets.
Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van collectible design? In de DDW Talks: Contemporary Icons gaat ELLE Decoration's Evelien Reich in gesprek met met de mensen achter Catawiki en Young Collectors Circle en met ontwerpersduo Aptum.
Ontdek tijdens deze talk hoe design samengaat met kunst en geschiedenis, wat op dit moment de verzameltrends zijn en krijg inzicht in de markt van collectible design.
We schreven al eerder over het sympathieke initiatief Pleed; nu is het collectief terug met een onderzoek naar het verven van wol met lokale ingrediënten. Het blauw van onze kleding wordt chemisch geproduceerd, meestal ver van huis. Daarom onderzocht Pleed de mogelijkheden om wol blauw te verven met lokale kleurstoffen. Ze herontdekten een unieke blauwe kleur die eeuwenlang in heel Europa gebruikelijk was, maar die verdween toen indigo het overnam. Het Eise x Pleed Woad-handboek beschrijft alle stadia die nodig zijn om wede te kweken en garen te verven; alle tips en tricks om zelf aan de slag te gaan.
Op microbieel niveau zie je dat mensen helemaal niet zoveel van elkaar verschillen als we soms denken. Ontkiemde culturen van de huid van verschillende Eindhovenaren zijn opgekweekt tot een organisch pastel van vormen en kleuren, die de basis vormen voor deze muurschildering.
The Garden of Cyrus is een virtuele ruimte gecreëerd door Daniel Martin. In dit project bevraagt Martin de scheiding tussen het virtuele en het reële. De digitale objecten kunnen tastbaar worden als decoratieve of architecturale elementen in de werkelijkheid.
Ontwerper Laura van de Wijdeven ontwikkelde een biologisch afbreekbaar maar sterk materiaal uit eierschalen. Het materiaal heeft de uitstraling van keramiek maar het gewicht van karton. Aan het einde van zijn levensduur kan het materiaal worden toegepast als bodemverbeteraar.
In een breed samenwerkingsverband met een indrukwekkend aantal wetenschappers en vormgevers, onderzoekt het Zeeuws Museum de herkomst én toekomst van 18de en 19de eeuws gebrocheerde damast. Het textiel is vol toewijding in Norwich (GB) geweven, daarna door ondermeer de Zeeuwse man met liefde gedragen. Een laatste brandende vraag die nu gesteld wordt, betreft de diversiteit aan kleur: welke verf- en beitsstoffen en nabehandelingen liggen ten grondslag aan dit glanzende, kleurrijke damast? Is groen wel groen of toch ooit blauw? Voor welke keuzes staan we als stof en jas opnieuw geproduceerd worden?
Soft space is een overzichtstentoonstelling van het laatste werk van studio Alissa+Nienke. Soft Space is een plek om te ontstressen, voor interactie met je omgeving en om de wereld om je heen te ontdekken. De materialen laten de beweging van de wind zien, reflecteren kleuren en helpen je letterlijk ademen.
Er zijn de afgelopen jaren vele verdragen gesloten en beloftes gemaakt door de grote internationale spelers uit de mode-industrie. Het is tijd om actie te nemen en opnieuw te definiëren hoe mode kan voldoen aan de ecologische en maatschappelijke behoeften van toekomstige generaties. Tijdens DDW 2021 verenigt New Order of Fashion een selectie van internationale modetalenten die elkaar inspireren en alle middelen inzetten om een oogverblindende, duurzame modetoekomst te creëren.
Klimaatverandering communiceren via textiel; Temperature Textiles zijn gebreide dekens, sjaals en sokken, ontworpen om klimaatgegevens te dragen en erover te informaren.
In een wereld die iedere dag "smarter" wordt, is het tijd dat onze kledingstukken zich ook aanpassen aan onze behoeftes. In dit interdisciplinaire onderzoeksproject wordt onderzocht hoe we kledingstukken kunnen aanpassen en ons hierdoor kunnen versterken op praktisch en sociaal gebied.
Een frisse selectie van hedendaags Sloveens design, lokale materialen en duurzame principes. De ontwerpen geven een beeld van het leven in de toekomst; een toekomst waarin grondstoffen niet langer in overvloed beschikbaar zijn, productiemethoden en menselijke hulpbronnen efficiënt ingezet worden, en producten worden aangepast aan een nieuwe generatie gebruikers die oplossingen op maat willen. Innovatieve en technologisch geavanceerde productie wordt door producenten en ontwerpers gecombineerd met hun overkoepelende liefde voor het leven en de natuur.
DDW is bij uitstek de gelegenheid om jonge designtalenten te ontdekken. De talenten komen van verschillende ontwerpscholen zoals Design Academy Eindhoven, ArtEZ en WDKA. Met hun werk laten ze een breed scala aan ontwerpen zien. Te zien in de Schellens fabriek!
Wat is de rol van textiel in een digitaliserende wereld? Hoe kan textiel worden gebruikt om een zintuiglijke ervaring vorm te geven? Designer Fenna van der Klei presenteert ‘(r)evolutionary textiles’, haar nieuwste collectie kamerschermen als een van haar antwoorden op deze vraag.
Als flexibele stadsbewoners verhuizen we heel wat af. Onze levens zijn altijd in beweging, maar waarom zijn onze meubels dan zo statisch? A LOTT OF SPACE creëerde haar eerste circulaire en flexibele bank die met je mee groeit zodat het altijd in je nieuwe levensfase past én in de circulaire wereld die we samen bouwen.
Met ‘Raamwerk’ onderzoeken JAS&CAL de mogelijkheden van het weven met metaalgaren. Door te werken met dit ongebruikelijke materiaal en specifieke technieken ontstaan verfijnde en doorschijnende kwaliteiten. De ontwerpen gaan de interactie aan met het (dag)licht en de kijker.
Design heeft de kracht om maatschappelijke problemen aan te pakken, zoals toenemende polarisatie: in de wereld van gepolariseerd nieuws, waar fictie feit wordt en waar de waarheid helaas lijkt te liggen bij de mensen die het hardst schreeuwen, geven we het podium aan de kracht van het stellen van de juiste vragen. Ontwerpers geven antwoord: ze kunnen de vraag achter de vraag naar boven halen en werken met een open en empathische instelling om tot de kern te komen.