Expositie: Voices of Fashion
Black couture, beauty & styles staan centraal in de modetentoonstelling Voices of Fashion. Te zien tot en met 15 augustus 2021 in het Centraal Museum Utrecht.
Black couture, beauty & styles staan centraal in de modetentoonstelling Voices of Fashion. Te zien tot en met 15 augustus 2021 in het Centraal Museum Utrecht.
Het Centraal Museum Utrecht gaat met Voices of Fashion in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld. De gevolgen van het koloniale verleden werken, óók in de modesystemen, tot op de dag van vandaag door.
Modeconservator Ninke Bloemberg en co-curator, modeactivist en Diversity Rules-oprichter Janice Deul onderzoeken hoe zwarte ontwerpers de modewereld hebben beïnvloed, evenals de stereotyperingen die nog altijd rond zwarte mode, stijl en beauty bestaan. Met haar platform Diversity Rules maakt Janice Deul zich sterk voor een inclusief modelandschap, een topic dat ze al jarenlang op de publieke agenda zet.
Janice Deul: ‘Black people zijn de ‘Curators of Cool’, wordt regelmatig gezegd, maar dat wordt lang niet altijd erkend of herkend waar het ertoe doet. Dat heeft alles te maken met macht en historie. Daarom ben ik zo blij met deze expo. Het is een viering van black beauty, talent en cultuur, die hopelijk tot nadenken stemt en modellen en ontwerpers de credits geeft die ze verdienen.’
Ninke Bloemberg: ‘Via tentoonstellingen vertellen we verhalen: over mensen, over kunst, over geschiedenis en over mode. Met Voices of Fashion kijken we met een kritische blik naar onze eigen collectie en onderzoeken we de ‘blind spots’. Door de samenwerking te zoeken met diverse partijen voegen we informatielagen toe aan de modegeschiedenis, die niet eerder zijn verteld. De tentoonstellingsvormgeving van Afaina de Jong (AFARAI), die veel waardering oogstte voor de vormgeving van de tentoonstelling Tranen van Eros, is wederom spectaculair.’
De tentoonstelling is onderverdeeld in drie hoofdthema’s: couture, de invloed van streetwear en hiphop, en beauty. Deul en Bloemberg werkten samen met ruim zeventig verschillende ontwerpers en bruikleengevers uit binnen- en buitenland. In de zalen met couture en streetwear is werk te zien van Nederlandse makers zoals Marga Weimans, Giorgio Toppin en Farida Sedoc, en black-owned merken zoals Daily Paper, Patta en Filling Pieces. Ook is werk opgenomen van internationale ontwerpers als Dapper Dan en Virgil Abloh, en jonge talenten als Kerby-Jean Raymond (Pyer Moss) en Christopher John Rogers.