Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 februari 2020 wordt het Rotterdamse HAKA-gebouw van onder tot boven gevuld met design. Meer dan honderdvijftig ontwerpers tonen hier bijzondere meubels, interieuraccessoires en lichtontwerpen, naast sieraden, textieldesign en grote architecturale installaties.
Dit artikel is ouder dan drie jaar
Krenten uit de pap
OBJECT presenteert een prikkelende selectie designobjecten, die zowel te kijk als te koop staan, en trekt elk jaar bijna 10.000 bezoekers uit Nederland en daarbuiten. Directeur en curator Anne van der Zwaag stelt elke editie het aanbod samen: 'We presenteren bezoekers een bijzondere mix van limited editions en one-offs op het grensvlak van design, kunst, mode en architectuur. OBJECT is geen doorsnee beurs maar een gecureerd platform voor de liefhebber van bijzondere, mooie en duurzame objecten voor in en rond het huis. Bij ons kom je om je te laten inspireren, jong talent te ontdekken, een uniek stuk te kopen en het verhaal van de ontwerpers zelf te horen. De focus ligt op originele concepten, slimme materiaaltoepassingen en verrassende kleurcombinaties.'
Prikkelende mix In bijna tien jaar tijd heeft OBJECT zich ontwikkeld tot een van de meest belangrijke events op de designkalender. Bekende Nederlandse labels en interieurwinkels zoals Functionals, Vij5 en Van Waay & Soetekouw presenteren hun visie op interieur. Maar ook nieuwe spelers zoals Puik, Apptum en het duurzame label Occony doen mee. Daarnaast zijn een flink aantal gevestigde studio's van de partij waaronder Thier&VanDaalen, Annebet Philips, Wandschappen, Bas Vellekoop, PeLiDesign, House of Thol en Morgan Ruben. De beurs staat inmiddels ook bekend als springplank voor een nieuwe lichting ontwerpers die zich in Rotterdam voor het eerst presenteren. OBJECT is the place to be om opkomende designers te ontdekken.
Links: Beatrice Waanders, rechts: Moe Kim
Oog voor talent Honderden jonge ontwerpers studeren jaarlijks af aan de Nederlandse designopleidingen, waar Van der Zwaag elk jaar veelbelovend talent scout. Van het MAFAD tot de HKU, de Amsterdamse Rietveld Academie, KABK in Den Haag en de WdKA in thuisbasis Rotterdam doen getalenteerde graduates aan OBJECT mee. Veelbelovend is het muzikale werk van keramiste Jonne Stout en van beeldend kunstenaar Annï Mertens die beiden in Utrecht afzwaaiden. Ook de driedimensionale installaties van Britte Koolen, op de grens van kunst en design, de modernistische meubels van Daan Snippe en de glasobjecten van Fleur Peters mogen er zijn. Opvallend is het aantal internationale ontwerpers dat op OBJECT zijn debuut maakt. De monumentale keramische objecten van Ildikó Horváth spreken tot de verbeelding, evenals het lichtgevende textiel van Moe Kim, het kleurrijke werk van illustrator Samira Charroud en de meubels van Matteo Dal Lago. Bijna 50 aanstormende ontwerpers presenteren hun werk voor het eerst op OBJECT.
Rachid Assoui / Hans van Benthem - Photo Jan Willem Kaldenbach
Bruisend Vierhavensgebied Deze laatste editie van OBJECT in het markante HAKA-gebouw pakt de designbeurs extra uit. Op vrijdag vinden er verschillende studiobezoeken bij bekende Rotterdamse ontwerpers in het gebied plaats, met aansluitend een avondprogramma in de nabijgelegen creatieve hotspot Weelde. Op zaterdag zijn zowel de ateliers van Daan Roosegaarde als de Keilewerf 2 geopend, op maar een paar minuten lopen van OBJECT. Zondag vinden in het HAKA-gebouw speciale architectuurrondleidingen plaats. Het oude hoofdkantoor van de Coöperatieve Groothandelsvereeniging De Handelskamer is een toonbeeld van modernistische architectuur, in de jaren dertig ontworpen door de Nederlandse architecten Mertens en Koeman. Dudok Groep gaat het HAKA-gebouw, met behoud van de industriële en monumentale waarden, transformeren tot een modern en karakteristiek bedrijfsverzamelpand voor kantoren en horeca. Na OBJECT wordt gestart met de herbestemming.
Links: Leandra Eib, rechts: Lenneke Wispelwey
Deelnemers STUDIO DON, Aptum by Ontwerpduo, Driessens & van den Baar WANDSCHAPPEN, Studio Kars + Boom, Van Waay & Soetekouw, Blooey / Remko Verhaagen, Studio Lenneke Wispelwey, Studio Pin, Britte Koolen, Fair Fabrics, Jonne Stout, Margriet Foolen product design, Velowa, Sarah Reinbold, Ildikó Horváth, Moe Kim Textile Studio, Studio Fleur Peters, Natalia Blahova, Matthijs Bruinenberg, Morgan Ruben, Annï Mertens, Studio Jeroen van Veluw / Rein Reitsma, Yoon Seok Hyeon, Daan Snippe, splitter splatter, paul youenn, Suzan Hijink, Lotte Elzinga, Orson Oxo Van Beek, the cyclist + Merle Bergers, Jelmer Konjo, Pauline ESPARON, Jeroen Schokkin, Studio Rino Claessens, Noortje de Keijzer (/SORRIE), Natasha Papika, Samira Charroud, Studio Eva Oyevaar, Jette, Kodai Shimizu, Maud van der Linden, DRAAJ, Alexandra Izeboud, Studio Ahn Sung Hwan, Paul Coenen, Studio Skrabanja, House of Thol, Studio Caterina Tioli, Jarle, Raphia, PeLiDesign, Paulina Neiser Studio, Satomi Minoshima, Matteo Dal Lago, Jule Cats + Ingrid Roos, DORA, Inge Simonis + Marc de Groot, Annebet Philips, Studio Mianne de Vries + Mickey Philips, BAS VELLEKOOP, Studio Lizan Freijsen, Thijs Verhaar, Studio TOIMII + Thijmen van der Steen, Post Modern Collection, Galerie Door, Atelier Markx, Stichting Vrienden Coen Kaayk, Vij5, Pascale Theron Studio, Sandy Visser / Landscape Leather Rugs, vlak light, puik, Studio Jordi Verbaan + Studio Mieke Lucia, Arend Groosman, Lex Pott, The Soft World, Studio Roex, Juliette Warmenhoven + Sho Ota, Pleunie Buyink, Occony + Tuttobene, Thier&VanDaalen, Nightshop, Klaas Kuiken + Charley Reijnders, en vele anderen.
Over Monique Tieleman Na enige ervaring in het communicatievak studeerde Monique in 2011 af bij Academie Artemis als interieurstylist. Voor Stylink verzorgde zij een aantal jaren de verslaglegging van evenementen en exposities op het gebied van design, kunst en interieur. Sinds 2018 studeert Monique cultuurwetenschappen. Monique op Linkedin