Mode- en lifestyle-merk Daily Paper en het Van Gogh Museum presenteren samen kledinglijn. Dit is een van de manieren waarop het museum relevant wil worden voor een groeiende groep jongvolwassen Amsterdammers met migratieroots.
Dit artikel is ouder dan drie jaar
Merchandise
De samenwerking met Daily Paper is een van de voorbeelden van samenwerkingen tussen het Van Gogh museum en externe partijen. Zo bracht schoenenmerk Vans een lijn met canvas sneakers, en verkoopt Beddinghouse dekbedovertrekken van bekende schilderijen.
De Daily Paper x Van Gogh Museum collectie bestaat in totaal uit 21 items, waaronder jassen, broeken en T-shirts. Het laat eigentijdse Daily Paper-ontwerpen zien met daarop prints van tekeningen, schilderijen en citaten van de beroemde kunstenaar.
Diversiteit en inclusie
De Daily Paper-collectie is één van de resultaten van het programma Van Gogh Verbindt, waarin het museum onderzoekt hoe ze relevant kunnen blijven voor een breed publiek - inclusief de groeiende groep jonge Amsterdammers met migratieroots.
Attitude
Dat het verhaal van Van Gogh de oprichters van Daily Paper meteen aansprak is niet zo vreemd: ze delen een attitude. Net als Van Gogh kozen ook Jefferson Osei, Hussein Suleiman en Abderrahmane Trabsini voor een eigen pad zonder garantie op succes. Ze begonnen het merk zonder enige opleiding of voorkennis van de fashionindustrie, net als Van Gogh aan het begin van zijn schilderscarrière. Intrinsieke motivatie dus - doen.
Over Daily Paper Clothing
"Door creativiteit, mode en educatie willen wij jongvolwassenen inspireren en een voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid geven. Daily Paper spreekt een grote groep multidisciplinaire kunstenaars aan en heeft een community om zich heen verzameld van mensen die hun afkomst vieren en inclusiviteit uitdragen. De diverse en diepgewortelde diaspora-cultuur vormt het fundament van ons merk dat in elke collectie is terug te vinden – altijd verbeeld vanuit het oogpunt van de jeugd."
Art Basel
De collectie is vanaf 15 februari verkrijgbaar, maar werd in december 2019 al geëxposeerd in Art Basel in Miami - je weet wel, de beurs waar je voor $ 120.000 een banaan kon kopen die met tape tegen een wand was geplakt.