Labels & linten, bandjes & hangtags
We zijn er dol op: alle extraatjes die onze kleding, meubels en accessoires bijzonder maken.
The details are not the details. They make the design.
We zijn er dol op: alle extraatjes die onze kleding, meubels en accessoires bijzonder maken.
The details are not the details. They make the design.
Een mooi geweven of geborduurd label, een extra drawstring, keperband met ingeweven tekst... Al die overbodige decoratie is helemaal on trend. De toepassingen zijn geïnspireerd op ofwel functionele sport-, werk- en veiligheidskleding, ofwel op folklore, dé stijltrend voor zomer 2020. De embellishments zorgen voor een fantastische look én ze versterken je brand - als je het goed doet tenminste.
Ondanks de inspiratie uit functionele kleding en streetwear zijn de actuele toepassingen van labels en linten niet per se praktisch. Feit is dat de details - ingeweven of bedrukt band, trekkoorden, opvallende sluitingen en extra zakken - basic kleding optillen naar fashionable stukken.
De associatie met veiligheidskleding zit 'm in het gebruik van signaalkleuren als geel (RAL 1003) en oranje (RAL 2010); street- en sportswear vind je terug in slimme sluitingen, drawstrings, striping en piping. Het gebruik van logo's is overigens aan het veranderen: waar je tot voor kort bizar grote logo-applicaties zag, zien we nu dat ze subtieler en creatiever worden toegepast. Branding voor kenners dus, heel chic.
Lidewij Edelkoort voorziet folklore als belangrijke stijltrend voor de zomer van 2020. Ze plaatst die tegenover de huidige mode-industrie die eindeloos in herhalingen valt en een gigantische stroom afval en vervuiling veroorzaakt. Folkloristische decoraties en technieken kunnen je brand betekenis en verdieping geven, zonder dat je per se op de hoogte hoeft te zijn van de precieze achtergrond van een motief of patroon. (Voor de duidelijkheid: daar schuilt een flinke valkuil. Bekijk even Instagram-hashtag #givecredit). Nog zo'n valkuil: 'folklore' is als thema zo rijk en wijds dat je zó uit de bocht vliegt. Dat vraagt om een goed gedefinieerde merkidentiteit. Maar oh, wat een kansen en mogelijkheden!
Labels zijn er natuurlijk niet alleen ter decoratie, ze hebben ook een informatieve en juridische functie. Verplicht voor alle textielproducten in Europa zijn labels met de samenstelling van producten, bijvoorbeeld polyester en katoen. De EU verorderning Nr. 1007/2011 bepaalt aan welke eisen labels moeten voldoen. Niet verplicht, maar wel gebruikelijk in kleding: een wasvoorschrift in pictogrammen, een maataanduiding, een aanduiding voor brandgevaarlijkheid en een 'made in' labeltje. Allemaal informatie om consumenten voor te lichten. Dat kan gelukkig ook op een menselijke manier.
Veel van de linten, labels, bandjes en hangtags worden geproduceerd in Nederland, door het familiebedrijf EE Labels. Vanuit hun hoofdkantoor in het Brabantse Heeze bedienen zij een wereldwijde markt - met fabrieken, verkoopkantoren en servicecentra in meerdere landen. EE Labels werkt al bijna 120 jaar vanuit traditionele waarden als vakmanschap, duurzaamheid, innovatie en sociale verantwoordelijkheid.
Samen met klanten, ontwerpers en innovators verkent het bedrijf de grenzen van (marketing)technische en artistieke mogelijkheden op het gebied van labels en etiketten. Ze bedienen met hun producten de hele markt: van creatieve hobbyist (met submerk Nominette) tot high end fashion brands als Viktor & Rolf, Walter van Beirendonck en Rushemy Botter (met EE Exclusives). Ook textielontwerpers en andere kunstenaars weten de weg naar EE Labels te vinden; zo werkte het bedrijf voor onder meer Mae Engelgeer, Hella Jongerius, Marie Schumann en Joost & Kiki.
"Dit zijn natuurlijk fantastische projecten - heel eervol ook," zegt Marloes Evers, hoofd design en marketing van EE Labels (én de vijfde generatie in het bedrijf). "Het dwingt ons innovatief en creatief te zijn en voortdurend onze grenzen te verleggen. De kennis die we met dit soort projecten opdoen gebruiken we vervolgens ook voor de 'normale' productie." Ook duurzaamheid is een belangrijke pijler van EE Labels. Dat moet ook, want ook voor consumenten en merken wordt dat steeds belangrijker. "In duurzaam geproduceerde producten horen ook duurzaam geproduceerde labels."
"Voor ons is het belangrijk om voorop te lopen in duurzame oplossingen," vertelt Marloes Evers. "Klanten kunnen kiezen voor bio-labels van biologische katoen of voor labels van gerecyclede garens die volledig uit PET-flessen worden gemaakt." Trots is ze dan ook op het voldoen aan de uiterst strenge normen voor het STeP-certificaat, als eerste productiebedrijf in Nederland.
De focus op duurzaamheid betekent dat EE Labels ook naar de bedrijfsvoering zelf kijkt. "Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is ons uitgangspunt," zegt Marloes Evers. "Dat betekent dat we streven naar continue verbetering. We zijn overgestapt op groene energie, hebben onze CO2-uitstoot verminderd en de opstelling van machines en voorraden verbeterd, zodat onze medewerkers beter en gezonder kunnen werken. Ook ons restmateriaal wordt nu hergebruikt, onder meer door scholen en kunstenaars."
EE Labels is daarnaast aangesloten bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel, een coalitie van brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de overheid over internationaal verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector.
Labels, linten, banden en andere embellishments zijn on trend en een essentieel onderdeel van je branding. Dat zie je terug in kleding, mode- en woonaccessoires. Niet de trend maar de brand bepaalt hoe dat er uitziet.
Wil je zelf ook labels inzetten voor je merk? Bij EE Labels kun je terecht voor
Je vindt EE Labels op Instagram, LinkedIn, Pinterest en Facebook; natuurlijk hebben ze ook een nieuwsbrief.
tekst: Anna Borsboom in opdracht van EE Labels