Van hobby naar eigen merk
Van je hobby je werk maken? Hoe dan? Ben je wel een ondernemer of vooral ontwerper of maker? Zo veel vragen; zo veel beren op de weg!
Van je hobby je werk maken? Hoe dan? Ben je wel een ondernemer of vooral ontwerper of maker? Zo veel vragen; zo veel beren op de weg!
Je bent niet de enige die erover denkt om van je hobbyprojecten een echt merk te maken. Je bent ook niet de enige die twijfelt! Want hoe krijg je je spullen verkocht en welke prijs vraag je? Blijf je zelf produceren of zoek je een atelier daarvoor? Hoe krijg je je producten in de juiste winkels? Wie zijn eigenlijk je klanten? Zoveel vragen, en zoveel beren op de weg!
Ben je vooral een ontwerper? Dan ligt het voor de hand om een maakbedrijf te zoeken dat je ontwerpen kan realiseren. Meestal is het zo dat de prijs voor een item zakt wanneer de oplage groter wordt, maar bij digitale productietechnieken is dat niet per se zo. Maak in ieder geval goede afspraken en laat, voordat je je order plaatst, eerst samples produceren.
Veel makers zullen er eerder voor kiezen de productie in eigen hand te houden. Toch kun je ook als maker samenwerking zoeken met een productiebedrijf – je bent immers als geen ander in staat de kwaliteit van het gemaakte te beoordelen. (Of je draait het om: je wordt zélf een maakbedrijf en gaat vanuit jouw kennis van materiaal en proces ontwerpers adviseren en hun producten realiseren – daar is enorm veel behoefte aan!)
Het is niet per se nodig om een gat in de markt te vinden om een succesvol merk op te zetten. Ja, er zijn al voldoende interieuraccessoires en sweaters op de markt – het gaat erom dat jij daar iets aan kunt toevoegen. Een bijzondere print of afwerking, verrassende kleuren of materialen, een andere pasvorm, afwijkende (for)maten, een dijk van een ‘story’, een product-as-a-service… het is aan jou om de invalshoek te kiezen die past bij zowel je product als de markt. Die invalshoek, dat wat jouw product of stijl uniek maakt, is de basis voor je branding en marketing.
Om je producten goed in de markt te zetten is de juiste branding onontbeerlijk. Zorg voor een onderscheidend logo, kies de kleuren waar je (dit seizoen) mee naar buiten wilt komen en ontwikkel herkenbare hangtags, labels en verpakkingen. Van al die middelen zijn de labels misschien wel het belangrijkst: die blijven letterlijk verbonden aan je product en vertellen bij ieder gebruik opnieuw je merkverhaal. Wat vertelt jouw label?
Hoef je je geen zorgen te maken over geld? Spring dan in het avontuur dat een eigen merk is. Heb je niet eindeloos middelen ter beschikking? Als je het zorgvuldig aanpakt kun je je merk ook ontwikkelen naast je ‘day job’. Sterker nog, met de zekerheid van een inkomen krijgt je creativiteit meer ruimte, heeft Klaartje Busselot ondervonden.
“Eerst wilde ik zo snel mogelijk van mijn baan als administratief medewerker af, maar nu ben ik blij met de rust die een vast inkomen me biedt,” vertelt designer en illustrator Klaartje Busselot van het Belgische merk KIIV. “Bovendien komt mijn werkgever me tegemoet als ik naar een beurs moet – in april sta ik bijvoorbeeld een week in Palermo Uno in Milaan.” Klaartje voelt zich daardoor ook niet gedwongen om twee of drie keer per jaar een nieuwe collectie te lanceren. “Een collectie per jaar is goed genoeg,” zegt ze. “Zo kan ik me in ieder geval focussen – niet alleen op de ontwerpen, maar ook op samenwerkingen, op de marketing en PR.”
De merknaam die je kiest is een belangrijk onderdeel van je branding. Wordt het (een variant op) je eigen naam (studio [hierjouwnaam]), een naam die associaties oproept (bijvoorbeeld Stylink) of een fantasienaam die op zichzelf moet staan? Mik je op een Nederlandstalig of op een internationaal publiek?
Klaartje Busselot koos KIIV als merknaam – een naam zonder betekenis. “Mijn eigen naam is niet uit te spreken buiten België en Nederland. Voor mij was het belangrijk dat de naam herkenbaar en gemakkelijk te onthouden is, ook internationaal. Een grafisch ontwerper ontwikkelde het logo dat nog steeds staat als een huis. Op papier, op het beeldscherm en geweven in textiel.”
tekst: Anna Borsboom in opdracht van EE Labels