Embryonic - Lidewij Edelkoort over herfst/winter 2015-2016
Embryonic gaat over het koesteren en laten groeien van nieuwe ideeën en initiatieven. De samenleving krabbelt op na jaren van crisis, en zoekt nieuwe wegen.
Embryonic gaat over het koesteren en laten groeien van nieuwe ideeën en initiatieven. De samenleving krabbelt op na jaren van crisis, en zoekt nieuwe wegen.
Alle neuzen, of ze nu uit de mode-, interieur- of architectuurwereld komen, wijzen naar éen kant, zegt Lidewij Edelkoort. Haar trendpresentatie is dit keer dan ook doorspekt met voorbeelden van interieur en architectuur. Irene Vermeulen van Craftscurator is blij met de link tussen materiaal en architectuur. Zo ziet zij Lidewij Edelkoort het liefst; verbanden leggend tussen disciplines, op een hoog abstractieniveau, signalerend: van grote gebaren die zich afspelen op wereldniveau tot microtrends op de vierkante millimeter.
Embryonic luidt de titel van de presentatie, die gaat over het koesteren en laten groeien van nieuwe ideeën en initiatieven. Lidewij Edelkoort laat een positief beeld zien, dat van een nieuw begin. De samenleving (en de industrie) krabbelt op na jaren van crisis, en zoekt nieuwe wegen. Prille ontwikkelingen hebben zorg nodig, en stimulans, de signalen daarvoor zijn zichtbaar in het werk van designers, makers en architecten.
Dit uit zich in veel aandacht voor materiaal, waarin veel interessante ontwikkelingen te zien zijn. Zowel technologisch, waarbij flinterdunne kunststoffen met allerlei vernuftige eigenschappen worden ontwikkeld, als ook handmatig en traditioneel, getuige de vele wollen tweeds en dekenstoffen. Opvallend veel natuurlijke grondstoffen ook; wol, zijde en leer, die overigens in outfits wel worden gecombineerd met, vaak padded, kunststoffen.
Designers zoomen helemaal in op grondstoffen, en beginnen bij het opnieuw uitvinden van vezels en garens. Het fantasiegaren komt terug, in de presentatie waren veel stoffen van boucle, slub en rafelgaren te zien. Ook koorden ontbraken niet, er wordt op ingenieuze wijze gehaakt, gebreid en geknoopt.
HIeronder de belangrijkste thema's uit de presentatie (sorry, Lidewij, je kangaroo-thema sneuvelde) en een eigen selectie van beeldmateriaal: materiaal en interieur om de thema's te duiden.
Egg - nest-achtige, grove structuren, hier ruim baan voor bijzondere vezels en garens. Niet alleen plantaardige materialen, maar ook dierlijk, zoals wol en ruwe zijde. Soms zelfs met de cocon nog zichtbaar.
Coarse - ruige, grove materialen. Veel wol en lokale materialen, zoals tweeds. Ook de heel traditionele deken- en pantoffel-ruiten worden hier niet geschuwd. Kleuren: beige, bruin en roest.
Tubular - veel koorden, knopen en gevlochten materialen. De kokervorm is belangrijk, in de mode vind je die terug in de kokerrok, maar ook in de sok. Denk daarbij gerust aan geitenwollen sokken, ook wat kleur betreft. Onthoud daarbij de kleur 'oatmeal', bij ons wel bekend als 'peper-en-zout'.
Cuddle - een knuffelbare versie van het tubular thema. Met veel fun fur in pastelkleuren, zachte jerseys en gevlochten texturen. Materialen zijn opgevuld, gematelasseerd, en volume wordt gecreëerd door het gebruik van stevige stoffen. Alsof je jas je omhelst.
Cushioned - ook hier speelt volume een belangrijke rol. In de mode zal volume vorm gegeven worden door het gebruik van plissé's en opgevulde materialen. Ook in het interieur is het padded effect niet weg te denken. Ook wat betreft kleur is hier sprake van een lichte en wolkige sfeer: alle kleuren lijken te zijn aangelengd met melk. Veel lichte tinten bruin, camel en oker. Lidewij noemt dit het 'colour latte' effect.
Weight - Zware, grove materialen worden gebruikt als tegenhanger voor het vele lichte en luchtige materiaal. Hoewel, ook hier is sprake van non-weight, want niet alle materialen zijn zoals ze lijken. Staalkabels en betonnen objecten worden opgeblazen. Dit zien we veel terug in interieur: hele grove ruwe materialen en als tegenhanger papierachtige luchtige materialen.