Lidewij Edelkoort over herfst-winter 2019-2020
Dekens, kleden en sjaals - handgemaakt textiel in de hoofdrol.
Dekens, kleden en sjaals - handgemaakt textiel in de hoofdrol.
Is het klimaatverandering, ligt het aan de weerbarstige consument of zijn merken en retailers nu echt doorgedraaid vanwege het tempo waarin collecties vernieuwd worden? Wat de reden ook is, mensen kopen hun kleding niet langer per seizoen, zegt Lidewij Edelkoort. Ze voorspelt dat zomer en winterseizoenen meer in elkaar gaan overlopen, en gaf haar presentatie voor herfst/winter 2019-2020 de titel 'Indian Summer', inclusief een lichte, zomerse kleurkaart. Craftscurator Irene Vermeulen vertaalde Edelkoorts trendprognose naar interieur, en illustreert die met voorbeelden van handgemaakt textiel.
Voor de woonbranche is herfst/winter een belangrijk seizoen, en - zeker nu textiel in huis zo toonaangevend is - een reden om flink uit te pakken. We gaan ons letterlijk omhullen met textiel in de komende jaren. Dekens zijn de key items - ze worden niet alleen gebruikt om de bank of het bed een zachte, warme touch te geven, we gaan ze ook als sjaal dragen. En ja, ook het wandkleed is helemaal terug!
De plaids, kleden en kussens worden uitgevoerd in warme en verzadigde kleuren, zoals camel, oudroze, okergeel, wasabi groen, en een heel mooie, nieuwe modderbruin. We zien inderdaad veel lichte kleuren zoals Edelkoort ook aangaf, maar binnen het interieur worden die gecombineerd met donkere bruinen.
Edelkoort gaf haar kleurpresentatie dus de titel 'Indian Summer' en keek ook naar India als bron van interessant textiel - van zeer sobere weefsels tot rijk bewerkte materialen. Reden voor Craftscurator om ook in de research te duiken, en de meeste interessante voorbeelden van contemporary crafts eruit te pikken.
Khadi is handgeweven katoen van handgesponnen garens uit India. Toen Ghandi swaraj, zelfbeschikking, bepleitte, wat neerkwam op onafhankelijkheid van de Britten, spoorde hij de Indiers aan om de industrieel vervaardigde textiel uit Engeland niet langer te kopen, te leren spinnen en weven, en alleen nog kleding te dragen van stoffen die met de hand gemaakt werden in India. Deze textiel, khadi, werd daarmee hét symbool van het doorzettingsvermogen en de weerbaarheid van de mensen in India. Voor de stof wordt meestal katoen gebruikt, maar er is ook khadi van zijde en wol.
Kantha is een techniek waarbij met kleine steken wordt gequilt. Dit borduurwerk wordt vaak op khadi katoen toegepast, op een effen of bedrukte ondergrond. Bengaalse vrouwen verzamelen oude sari's, stapelen deze en stikken ze door met de hand, om zo een dun gevoerde deken te maken.
Blockprinten wordt volop gedaan in India, met houten blokken waarin met de hand een patroon is gekerfd. Ziet er simpel uit, maar de dessins zijn vaak heel vernuftig. Eenvoudige technieken zoals deze maken een complete comeback in textiel; we waarderen de kleine oneffenheden en de kloeke vormen.
Dierlijke vezels als mohair, kasjmier, kamelen- en yakwol worden volop gebruikt voor dekens. Deze fibers komen uit streken met extreme weersomstandigheden, zoals hooglanden en woestijnen. De herders en boeren die de dieren hoeden en verzorgen hebben in veel gevallen te maken met de effecten van klimaatverandering. Tegelijkertijd vormen deze materialen een bron van inkomen voor de hele gemeenschap. Reden genoeg om deze materialen te gebruiken!
Wol en vilt blijven een grote rol spelen in het interieur. Zeker als deze met de hand verwerkt zijn, met kleuren die in elkaar overlopen, en voorzien zijn van raw edges.
Basotho dekens worden gemaakt in Zuid Afrika. In Lesotho hullen herders zich in deze tribale deken met heel specifieke kleuren en patronen, en een karakteristieke streep over het midden van de deken. Deze lijn was eigenlijk een weeffout, maar is inmiddels een kenmerkend onderdeel van het design, en bepaalt hoe de deken wordt omgeslagen.