Lidewij Edelkoort over zomer 2017
Het einde van conventies, het begin van nieuwe modellen, the emancipation of everything. Welkom in de 21e eeuw!
Het einde van conventies, het begin van nieuwe modellen, the emancipation of everything. Welkom in de 21e eeuw!
Vorig seizoen riep Lidewij Edelkoort de mode-industrie op tot verandering, met haar rake anti-fashion statement. Dat maakte ons erg benieuwd naar haar presentatie voor zomer 2017, genaamd 'The Emancipation of Everything'. Is zij in staat om nieuwe vergezichten te schetsen? Ja, concludeert Irene Vermeulen van Craftscurator: Lidewij daagt ons uit om op een nieuwe manier te kijken, op 'eenentwintigste-eeuw-wijze'. Bij alles moeten we ons afvragen 'klopt dit nog wel?'
Edelkoort start haar verhaal sterk, met een presentatie van rolmodellen en rake quotes. Een verzameling historische figuren, afgewisseld met foto's van invloedrijke jonge mensen; van Yoko via Coco tot Malala. Mannen, zeker, maar vooral veel vrouwen. En eigenlijk voldoet die beschrijving niet, de personen op de afbeeldingen zijn alle zeer androgyn. En dat is de opmaat naar de presentatie van fashiontrends, waarin te zien is dat kleur, vorm en materiaal zich aan het bevrijden is van conventies. Vrouw, man, jong, oud, couture en workwear, hi tech en hand made: alles versmelt tot een nieuw geheel. Hierbij moét je wel op een nieuwe wijze gaan kijken.
Wie had dat ooit gedacht: kleur heeft een mening, en spreekt via Lidewij Edelkoort. Kleur heeft er namelijk schoon genoeg van dat ze altijd maar in hetzelfde keurslijf zit. Zo hebben de beiges het helemaal gehad met hun imago van saaie basiskleur; ze willen op chique wijze toegepast worden in rijke stoffen voor couture. Rood daarentegen wil van de rode loper af en een rol vervullen in active wear. Blauw wil frivool zijn en zich lenen voor decoratie. Opvallend is dat de kleurpaletten voor het eerst in lange tijd veel warmer zijn: spice kleuren, zoals kaneel en nootmuskaat en veel roden. Roze blijft, maar wordt veel etnischer vertaald. Bruin zal een zeer belangrijke kleur worden volgens Lidewij. Dat heeft twee redenen. Ten eerste vraagt een warmer palet om een warmere basiskleur. De tweede reden is heel opvallend: zwart is op zijn retour. Zou dat te maken kunnen hebben met IS, door Lidewij de 'barbaren brand' genoemd?
Wit zal in ieder geval een belangrijke rol spelen de komende seizoenen. Wit heeft een belangrijke symboolfunctie, het staat voor vrede, neutraliteit en spiritualiteit. Lidewij merkt op dat we behoefte hebben aan een nieuw soort verbondenheid, een soort religie. Eerder werd dit al heel raak opgeschreven door Alain de Boton in zijn boek 'Religion for Atheists'. Mensen gaan zoeken naar nieuwe vormen van samenleven, van bezinning. Daarom zal de hang naar puurheid en eenvoud nog wel even aanhouden.
Ook in het interieur zien we dit terug. Lidewij noemt dit 'zero, beyond minimalism'. Het draait daarbij allemaal cirkels en ronde vormen. De ronde tafel maakt zijn rentree. Gebogen hout en rotan zien we veel terug in meubelcollecties, evenals andere gevlochten vezels. Nog steeds opvallend veel steen, en heel compacte materialen. Inspiratie wordt opgedaan in science en outer space. Decoratie is summier, al is materiaalbewerking wel belangrijk.
De trend van 'onthouding' zal zich voortzetten: er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen slechts enkele basisstukken aan te schaffen. Craft staat nog steeds volop in de belangstelling, en wordt steeds meer 'premium'. Mensen kiezen bewust voor één mooi stuk dat met zorg en skill gemaakt is. De revival van handgemaakt heeft er ook voor gezorgd dat er weer wordt geïnvesteerd in het behouden van technieken. Jonge ontwerpers en makers beheersen oude (en nieuwe!) ambachten steeds meer, en gaan hier ook volop mee experimenteren. Vooral materialen profiteren hiervan, Lidewij liet veel fibres zien voor zomer 2017, zoals raffia, hennep en linnen. Hierin komt die nieuwe basiskleur bruin goed tot zijn recht. Die wordt heel uitgesproken toegepast, in franjes, in vachtjes, in losse weefsels. Heel los, vrij en expressief, en dat brengt ons bij de opkomst van 'the south'.
The rise of the South
Jonge designers uit Afrika en Latijns Amerika worden steeds toonaangevender op het wereldtoneel. Er ontstaat een heel nieuw en eigen beeld, waarbij zij onder meer putten uit hun eigen cultuur. Hun ontwerpen zijn gedurfd en expressief; kleur en motief spelen de hoofdrol. En dan niet éen palet of éen patroon, maar een bonte mix die heel contemporain is. Dit is niet noodzakelijkerwijs een stijl makkelijk aanslaat bij Europeanen. Deze jonge garde vindt vooral een afzetmarkt in hun eigen regio, of in andere zuidelijke landen. Ook hierbij speelt craft een rol: in Nigeria, Zuid Afrika of Brazilië zijn nog volop ambachtsmensen te vinden die een jurk of stoel op maat willen maken. Wellicht gaat het Zuiden een nieuwe manier van produceren en consumeren voortbrengen. Nieuwe systemen, iets waarnaar de mode- en spullenindustrie zo naar snakt. Nieuwe modellen voor de 21e eeuw.
De trendseminars met Lidewij Edelkoort worden georganiseerd door Appletizer.