In 'Brown Age' laat Lidewij Edelkoort de opkomst van de kleur bruin in mode zien voor het herfst/winter 2020-2021. Kort samengevat: in mode is bruin het nieuwe zwart. Gelukkig is het gebruik van bruin in het interieur wat minder vluchtig.
Dit artikel is ouder dan drie jaar
Craftscurator Irene Vermeulen neemt het gebruik van bruin in het interieurs onder de loep.
Terracotta installatie van Masquespacio tijdens Fuori Salone 2019 in Milaan
Bruin in het interieur
In interieurs zijn natuurlijke kleuren al jaren een enorme trend, maar vaak gaat het dan om lichte tinten: 'blond' hout, bamboe, natuurlijke vezels en ongebleekt katoen en linnen. Aan de andere kant van het kleurenspectrum worden in interieurs ook zeer donkere kleuren gebruikt, denk aan antraciet, nachtblauw en donkergroen. Bruin fungeert dan als belangrijke verbinder - bruin is levendiger dan zwart en donkergrijs en gaat goed samen met andere veel gebruikte interieurkleuren zoals poederroze, petrolblauw en rood.
Bruin is fantastisch als het op een gedurfde manier toegepast - voor oversized items bijvoorbeeld, zoals statement keramiek of kurken meubels. De kleur komt ook uitstekend tot zijn recht in traditionele en basic toepassingen, denk aan dekens en throws, of vloerkleden met een duidelijke textuur.
In mijn eerdere artikel over handgemaakt textiel (naar aanleiding van Lidewij Edelkoorts trendprognose voor AW19-20) wees ik al op het belang van dekens, wikkelsjaals, vloerkussens, vloerkleden en plaids. Deze trend zet door; we gaan knuffelig, harig en zacht textiel van dierlijke vezels zien, al dan niet in meer traditionele ruit- en diamant- en twillpatronen. We gaan ook meer robuust woontextiel zien, met ruwe zelfkanten, uitgesproken texturen, patchwork en borduurwerk.
Links: keramiek als statement van Serax, rechts: bruine deken van Muuto
Bruin is de kleur van aarde, van vele dierlijke vezels; ook in natuurlijke vezels en plantaardige verfstoffen zijn allerlei subtiele bruintinten te vinden. Daarom werken bruinen heel goed in natuurlijke en duurzamere toepassingen, zoals textiel. Craftscurator doet momenteel onderzoek naar de textielsector in Laos, waar prachtig textiel wordt gemaakt van lokaal geteeld, handgesponnen, -geverfd en -geweven katoen.
Om verder te gaan met het verkennen van een op de natuur gebaseerd kleurenpalet, woont Craftscurator ook de presentatie Green Wave bij van Lidewij Edelkoort, in het bos bij Amsterdam op 2 december 2019.
Irene Vermeulen is Craftscurator. Zij werkt met exporteurs van handgemaakt en duurzaam design aan productontwikkeling. Aan Europese importeurs en retailers geeft zij advies over marktontwikkelingen, assortimenten en leveranciers. Meer daarover op Craftscurator.com, waar je ook een Engelstalige versie van dit artikel vindt.
De trendseminars met Lidewij Edelkoort worden in Nederland georganiseerd door Appletizer.