Make-up voor mannen: exclusief of inclusief?
Verkoop je make-up aan mannen in een speciale winkel of via een inclusieve benadering van het beautyschap? Twee verschillende benaderingen voor een niet-te-stoppen trend: make-up voor mannen.
Verkoop je make-up aan mannen in een speciale winkel of via een inclusieve benadering van het beautyschap? Twee verschillende benaderingen voor een niet-te-stoppen trend: make-up voor mannen.
Foundation, bronzer, concealer, baard- en wenkbrauwvullers voor mannen: het is allemaal te koop in de onlangs geopende fysieke winkel van War Paint for Men in Londen. Oprichter Danny Gray lanceerde de beauty brand voor mannen naar aanleiding van zijn eigen ervaringen: "Als jong kind werd ik gepest vanwege mijn uiterlijk. Toen ik op mijn vijftiende puistjes kreeg ging ik de concealer van mijn zus gebruiken. Dat heeft mijn leven veranderd. Met de War Paint for Men winkel wilde ik een ontspannen, uitnodigende plek creëren waar mannen zich op hun gemak voelen om een gesprek te voeren en meer te leren over make-up, een knipbeurt of zelfs te praten over geestelijke gezondheid. We proberen het als merk te normaliseren dat mannen producten en hulpmiddelen gebruiken om zich meer zelfvertrouwen te geven.”
Gray werkt samen met The Lions Barber Collective, een non-profit organisatie van kappers die zijn opgeleid om zelfmoord bij mannen te helpen voorkomen. Ze bieden hun klanten 'haircuts and headspace’ vanuit de winkel van War Paint.
Make-up voor mannen is niet nieuw. De oude Egyptenaren droegen eyeliner, popsterren als David Bowie en Prince gingen flink los met de makeupkwast, Trump kennen we alleen met een dikke laag concealer.
In Aziatische landen is make-up voor mannen ook niet nieuw. In Korea bijvoorbeeld, zijn mannen goed voor 10% van de totale omzet van de beauty-industrie, een aandeel dat ongetwijfeld zal groeien door de invloed van K-popsterren die openlijk make-up dragen en spelen met gendernormen.
In de Westerse cultuur raakt make-up voor mannen meer en meer geaccepteerd, ook voor mannen die niet in een rockband spelen. Merken als Chanel, Tom Ford en Maybelline hebben allemaal productlijnen voor mannen uitgebracht; Milk en Covergirl gebruiken mannen in hun advertentiecampagnes.
Online daten, Instagram, zoom-meetings... onze samenleving is visueel. Daarom is het niet zo vreemd als mannen naar de make-upkwast grijpen om presentabeler over te komen. Daar is natuurlijk niets mee mis, al wordt het problematisch als (jonge) mannen al net zo onzeker over hun lichaam en voorkomen worden als meisjes en vrouwen.
HEMA vindt ook dat je de vrijheid mag hebben om jezelf uit te drukken. Aan het begin van de Pride Week veranderde de winkelketen de communicatie op de beauty-afdeling naar een inclusiever, realistisch en herkenbaar beeld. Niet als gimmick tijdens Pride, maar permanent. HEMA wil zo een veilige omgeving creëren waar klanten kunnen vragen, uitzoeken en ontdekken, zodat zij zichzelf ook buiten de winkels in al hun kleuren kunnen tonen. Eerder dit jaar ondertekende HEMA al de Charter Diversiteit, dat diversiteit en inclusie op de werkvloer stimuleert.