Wild minimalism - Marie Kondo meets Fred Flinstone
Van stijltrend naar lifestyle: minimalisme evolueert van strak, clean en functioneel naar een rauwe, ongepolijste esthetiek waarin verschillende lifestyle-trends samenkomen.
Van stijltrend naar lifestyle: minimalisme evolueert van strak, clean en functioneel naar een rauwe, ongepolijste esthetiek waarin verschillende lifestyle-trends samenkomen.
De populariteit van minimalisme is groeiende. Niet vreemd in een tijd waarin iedereen altijd overprikkeld is, de aarde zucht onder de productie van nog meer rotzooi en we met z'n allen snakken naar eenvoud en overzicht - en dat is precies de belofte van minimalisme. De minimalistische stijltrend evolueert ondertussen van strak, clean en functioneel naar een rauwe, ongepolijste esthetiek die verschillende lifestyle-trends in zich verbindt.
Minimalisme gaat over de balans tussen esthetiek en functionaliteit, over eenvoud en overzicht - een aantrekkelijk perspectief in deze tijd. Bij het verlangen naar eenvoud en overzicht hoort het streven naar balans, en de honger naar spiritualiteit en zingeving. Daar hoort natuurlijk een yogamatje bij, maar verder laten deze niet-aardse zaken zich lastig vertalen in functionaliteit. De wild minimalist bergt zijn yogamatje netjes op en richt een huisaltaar in; de functionaliteit daarvan zit 'm in de betekenis die hij daar zelf aan geeft.
Breng orde en rust aan in je leefruimte en je verandert ook je leven, belooft Marie Kondo. Ten goede, uiteraard, want rust in je huis geeft rust in je hoofd; je ruimt niet alleen je huis op maar ook je innerlijke zelf. Het is een typisch minimalistische boodschap, met als mindful aspect dat je alleen die spullen behoudt die je plezier geven. De minimalistische levensstijl en 'does it spark joy'-vraag sluiten perfect aan op de realiteit van veel mensen in stedelijke omgevingen: je neemt genoegen met een piepkleine woning, maar alles wat je hartje begeert is met een klik van de muis beschikbaar.
Ondertussen weten we allemaal dat het echte leven zich niet zomaar laat temmen. Dat besef weerspiegelt zich in het vinden van schoonheid en waarheid in imperfectie. Denk wabi-sabi en kintsugi; allebei lifestyletrends die nauw verbonden zijn met welzijn en mindfulness.
Anders dan het traditionele minimalisme ligt de nadruk bij wild minimalism dus niet op perfect geordende levens in perfect vormgegeven omgevingen. De stijl omarmt materialiteit en (maak-)proces, en daarmee imperfectie. Geen perfecte vormen en gepolijste oppervlakten maar ruwe en deels onbewerkte objecten. Objecten worden totems waaraan je zelf betekenis geeft.
Ook de brutalistische stijl blijkt het goed te doen binnen wild minimalism. Nadat brutalisme in de jaren '80 in het verdomhoekje was gezet, komen de geometrische vormen in ruw beton steeds vaker terug in interieurs. Meestal worden de betonnen tafel- en keukenbladen, badkuipen, vloeren, verlichting, meubels en accessoires toegepast in een 'urban' of 'industriële' stijl, maar de ware wild minimalist haalt zijn neusje daarvoor op. Brutalist objecten zijn niet decoratief, het zijn geen decorstukken, ze zijn - en lenen daaraan hun bestaansrecht en betekenis. Daarmee passen ze perfect in de wild minimalist woonstijl.
In wild minimalism vinden authenticiteit en eenvoud een onconventionele vorm waarin traditie en expressie, ambacht en materiaal samenkomen. De natuurlijke, rijke materialen verbinden met zowel natuur als maakproces; de rauwe esthetiek dwingt tot introspectie. En ook als dit niet jouw esthetiek is: de stijl dwingt tot kiezen. Je hebt geen vaasjes, potjes, kaarsjes, kleedjes, kussens en andere tinnef meer nodig om je huis nóg gezelliger te maken. Dat is winst voor de aarde en brengt jou rust en focus. Je bent.
tekst: Anna Borsboom, collages: Floor Borsboom