Enorme geborduurde wandtapijten stalen de show bij Dior's haute couture presentatie voor SS2022; kleurrijk, grafisch en in alles indrukwekkend. Daarmee legde Maria Grazia Chiuri, creative director van Dior, het accent op crafts. Niet voor het eerst overigens, het hogere handwerk is representatief geworden voor Dior.
De wandkleden zijn gemaakt door de beroemde Indiase kunstenaarsechtpaar Madhvi en Manu Parekh. Hun werk is verschillend, maar vindt overeenkomsten in hun gemeenschappelijke cultuur en figuratieve stijl. Beiden stellen tradities, spiritualiteit en symboliek van hun land ter discussie; verbinden realistische en surrealistische elementen, het moderne en het traditionele.
De wandtapijten zijn handgeborduurd in samenwerking met Indiase Chanakya school voor borduurwerk: 380 ambachtslieden werkten meer dan drie maanden aan de installatie van 340 vierkante meter.
We zouden bijna vergeten dat het om de kleding ging, maar hand- en borduurwerk kwamen ook terugin de collectie - en hoe. Maria Grazia Chiuri toonde met kristal geborduurde sokken, schoenen met volledig geborduurde hielen en jurken waarbij de borduursels eruitzien als kant.
Dat klinkt out-of-this-world, maar haar ontwerpen zijn niet alleen geschikt voor balzalen en rode lopers. Haar tailored mantelpakken, getailleerde jasjes, chique capes en wollen jurken ogen eenvoudig; alleen als drager heb je weet van de exceptionele maaktechnieken en luxueuze materialen.
We schrijven hier niet zo vaak over fashion shows, maar mode blijft voor ons een belangrijke bron van inspiratie. En wanneer fashion samenkomt met crafts en kunst, zoals hier, dan delen we graag ons enthousiasme. Los daarvan denken we dat Chiuri’s aandacht voor handwerk niet alleen bijdraagt aan een grotere waardering daarvoor, maar ook een belangrijke invloed kan hebben op het verduurzamen van mode en de mode-industrie.