Milaan 2018 - Handmade Highlights
Ieder jaar maakt Craftscurator tijdens Salone del Mobile de balans op: welke designers, merken en producenten hebben handmade technieken en duurzame processen omarmd? Een overzicht.
Ieder jaar maakt Craftscurator tijdens Salone del Mobile de balans op: welke designers, merken en producenten hebben handmade technieken en duurzame processen omarmd? Een overzicht.
De indrukwekkendste presentaties en de mooiste producten kwamen dit jaar niet van onbekenden: Hermès bracht een ode aan vakmanschap met een nieuwe collectie behang, textiel en kleinmeubelen in een fantastische setting van kamers die geheel bekleed waren met Marokkaanse zelliges. Hermès’ nieuwe patronen waren overal in de stad terug te vinden, namelijk aangebracht met stoepkrijt door straatartiesten.
Ook de drie presentaties van Dimore Gallery stelden niet teleur - elk was perfect gecureerd en uitgevoerd. Zij beheersen niet alleen interior decorating tot in de puntjes, maar ontwikkelen ook meubels. Soms zijn deze nieuw en modern, zoals op de afbeelding, soms knappen ze historische stukken op, of gebruiken onderdelen in nieuwe showpieces.
Het stikte in Milaan van de referenties naar de twintigste eeuw. (Nu is Craftscurator all for recycling, maar van het eindeloos herhalen van stijlen is zij geen voorstander – zij ziet liever een nieuwe aanpak en esthetiek, maar daarover later meer). Echter, dit jaar werden stijlelementen uit de zeventiger en twintiger jaren op een interessante manier vertaald. Zo ontwikkelde Kranen Gille een kroonluchter voor Moooi, een modern ontwerp met verwijzingen naar de Art Nouveau. Dirk van der Kooij, jeweetwel, die gast met dit giga robot arm waarmee hij 3D print met gerecycled plastic, lanceerde ook een serie lampen, inclusief een kroonluchter. Het nieuwe merk Revised brengt meubels en lampen op de markt met details en stijlelementen uit de vroege twintigste eeuw. De collectie is ontworpen door Sjoerd Vroonland, en hij verwerkte allerlei houtverbindingen en details in de stukken die al jaren niet meer in meubelcollecties voorkomen, omdat het simpelweg niet voor een redelijke prijs geproduceerd kon worden. Door het gebruik van digitale productietechnieken lukt dat nu wél.
Er waren nachtclubs, disco-achtige interieurs, psychedelische prints en zelfs een rave - iedereen leek te feesten alsof het 1999 was. Er waren ook wel redenen voor een feestje: het gaat goed met de meubelindustrie en de beurs trok een recordaantal bezoekers. Toch kan Craftscurator het niet nalaten om dat gefeest te zien als een vorm van escapisme. Opvallend weinig toonaangevende designers en merken kwamen met oplossingen voor de grote problemen van deze tijd. De interieursector – en zeker de grote producenten – hebben duurzaam en circulair design bepaald nog niet omarmd. Design ging ons toch redden?
Toch zijn er veel nieuwe, wat kleinere initiatieven te ontdekken, en is het goed te zien dat oude bekenden, zoals Pet Lamp, aan nieuwe projecten werken. Zij verdienen een titel, dus hierbij:
De industrie mag dan nog niet klaar zijn voor een ommezwaai, een groot aantal jonge ontwerpers werkt samen met onderzoekers en wetenschappers aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame materialen en productieprocessen. Zij zijn de doordouwers, degenen die blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden - vaak al jarenlang.Craftscurator denkt dat deze lichting designers niet alleen een nieuwe aanpak aan het ontwikkelen is, maar ook een nieuwe esthetiek. Hopelijk slagen zij erin door te dringen tot de industrie, het zou jammer zijn als deze innovaties alleen op kleine schaal de markt bereiken.
Er was veel handmade te zien in Milaan, ook in meubels worden nu allerlei craft-technieken verwerkt. Veel toonaangevende designers werken met ambachtelijke processen. Dat is geweldig, want het laat handmade design op het hoogste niveau zien, en het biedt kansen voor producenten van handgemaakte producten die op kleine schaal produceren.
Er onstaat nu ook een markt voor handmade in het high-end segment. Veel van deze producten worden zelfs als 'collectible design' gepositioneerd. Een goede ontwikkeling, maar tegelijkertijd jammer dat weinig van die duurzaam design producten toegankelijk zijn voor een groter publiek.
Als de industrie zich moedig genoeg toont om duurzame productieprocessen in te richten, en zowel craftsmen als designers goed en fair betalen voor hun bijdrage, is het mogelijk een mid-high market segment te bedienen. Dan kan ook impact ontstaan: een grote groep bewuste consumenten de mogelijkheid bieden dit soort producten te kopen, en een grote groep kleine en middelgrote producenten de kans bieden hun bedrijf uit te bouwen.