Inmaken - trendy, duurzaam & errug lekker
Kwetsenchutney of aardbeienjam? Zelf ingelegde ansjovis of een feestelijke pickle van de schil van watermeloen? Met het boek Inmaken kun je thuis meteen aan de slag.
Kwetsenchutney of aardbeienjam? Zelf ingelegde ansjovis of een feestelijke pickle van de schil van watermeloen? Met het boek Inmaken kun je thuis meteen aan de slag.
Groente, fruit, noten en kruiden, vlees, vis, kaas, eieren... je kunt alles in een pot stoppen en het wordt allemaal ontzettend lekker. Inmaken is simpel en een perfecte manier om eten te bewaren. Zet die overgebleven bloemkool gewoon even in het zuur, of maak een super lekkere jam van die vers geplukte bramen. Kok en foodstylist Noni Kooiman schreef met Jonah Freud, eigenaar van De Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk in Amsterdam, een boek met ruim driehonderd inmaakrecepten. Van klassiekers als zuurkool, aardbeienjam en appelmoes tot bijzondere delicatesses als gekonfijte artisjokharten, gemberbier en Perzische worteljam.
Kooiman: “Vroeger hoorde inmaken echt bij het Nederlandse huishouden. Mensen moesten wel, want in de winter waren er veel minder producten beschikbaar. Tegenwoordig kan je het hele jaar door verse producten krijgen in de supermarkt. In december eten we aardbeien en onze boontjes komen uit Kenia.”
De noodzaak om voedsel te bewaren is de afgelopen decennia uit de samenleving verdwenen. Het laatste Nederlandse kookboek over inmaken verscheen in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Maar nu voedselverspilling al een aantal jaar hoog op de maatschappelijke agenda staat en de interesse in lokale producten toeneemt, komt ook het inmaken weer terug. Wil je in de winter aardbeien eten? Dan moet je ze zelf in de zomer conserveren. Ingemaakte producten blijven maandenlang goed; je kunt er ook prima imperfecte groente en fruit voor gebruiken. Overrijpe ingrediënten zorgen voor het lekkerste resultaat. Zit er een lelijk plekje op die tomaat? Dan snij je dat er gewoon af.
Het boek bevat ruim driehonderd recepten en geeft ook een algemene handleiding en een overzicht van de benodigde gereedschappen. Achterin vind je, naast de index, ook een oogstkalender en inmaakschema - super handig. Het boek werd vormgegeven door grafisch ontwerper Tariq Heijboer. Hij scande alle ingemaakte etenswaren in, zodat je alleen de inhoud ziet: een schepje chutney, een ingelegd bloemkoolroosje of twee sardientjes in zout. Inmaken staat op de shortlist van het Gouden Kookboek 2020. "Het ambacht van inmaken is op een indrukwekkend, krachtige en moderne manier vormgegeven," aldus de jury. We zijn het eens.