De betoverende schoonheid van taxidermie
Jaap Sinke en Ferry van Tongeren brengen taxidermie een stapje verder door hun creaties te plaatsen in een kunsthistorische context. Hun eerste boek is adembenemend mooi!
Jaap Sinke en Ferry van Tongeren brengen taxidermie een stapje verder door hun creaties te plaatsen in een kunsthistorische context. Hun eerste boek is adembenemend mooi!
Taxidermie - de kunst van het preserveren van dode dieren - staat al enige tijd in de belangstelling. Als ambacht, maar ook in home deco: met hun museale uitstraling doen opgezette dieren het nu eenmaal uitstekend in interieurs. Jaap Sinke en Ferry van Tongeren brengen hun visie en ervaring samen in een adembenemend boek.
Sinke en Van Tongeren brengen hun taxidermiemeesterwerken op een toegankelijke, beeldende en droogkomische wijze samen in hun eerste boek ("our first book"). Het verhaal: voormalig zakenpartners Jaap Sinke en Ferry van Tongeren laten, aangespoord door een midlife crisis, het snelle reclameleven achter zich om zich te storten op de kunst van de taxidermie. Wat begonnen was als hobby groeide uit tot een taxidermieimperium, gelauwerd door de internationale pers, musea en verzamelaars, onder wie Damian Hirst.
De vormentaal van Sinke en van Tongeren is klassiek en pakkend. Inspiratiebronnen voor Sinke en Van Tongeren zijn onder meer Hollandsche meesters als Asselijn, d'Hondecoeter en Weenix, waardoor de werken ook een kunsthistorische context krijgen. Een voorbeeld hiervan is te zien op bovenstaande afbeelding, waarbij de beeldende intertekstualiteit overduidelijk is. Overigens beperkt het duo zich niet tot alleenstaande sculpturen; allerlei soorten en maten taxidermiekunstwerken passeren de revue, van tiny tot larger than life.
Het boek maakt ook duidelijk hoeveel concentratie en geduld Sinke en van Tongeren moeten opbrengen om tot deze spectaculaire eindresultaten te komen. Taxidermie is een ambacht én het is monnikenwerk. De tijd en aandacht die het duo in de kunstwerken stopt om dode dieren een tweede leven te geven zie je terug in de details. Hieronder zie je hoe van Tongeren zich ontfermt over een giervalk. De close-up laat zien hoe gedetailleerd het werk is:
Monnikenwerk dus, maar droogkomisch verteld. Daardoor openen zij een nieuwe wereld die voor zowel experts als leken interessant is. Oh, en de Darwin uit de titel slaat natuurlijk op Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie; door Sinke en Van Tongeren gebombardeerd tot stille vennoot. Humor als contrast met de meeslepende kunstwerken, dat is de signatuur voor Sinke en van Tongeren. We love it.