De rol van interieur in hospitality
Interieur wordt steeds belangrijker in de hospitality industry. Salon Residence bracht dat 'live' in beeld in een tijdelijk boutique hotel in Singer Laren.
Interieur wordt steeds belangrijker in de hospitality industry. Salon Residence bracht dat 'live' in beeld in een tijdelijk boutique hotel in Singer Laren.
Monique Tieleman (foto's) en Hilde van Oostende (tekst) vergaapten zich in Laren aan fantastisch ingerichte kamers.
Globaliseren en flexibilisering zorgen dat we meer reizen, voor zowel plezier als werk. Hotels zijn daardoor meer dan een comfortabel logeeradres. Ze zijn ook werkplek, ontmoetingsplaats en voor sommigen een tijdlang thuis. Hoe geef je gasten die alles al gezien (denken te) hebben de ultieme hotelervaring?
Interieurontwerp is de vertaling van het hospitalityconcept. Dus ken dat concept, en durf keuzes te maken. Is de hoofdrol voor het interieur of voor iets anders (denk aan locatie of gastronomie)? Zijn specifieke klantgroepen leidend? Worden er verschillende verblijfsvormen aangeboden? Die stip op de horizon is het vertrekpunt.
Op Salon Residence zetten ontwerpers een superchique boutique-hotel neer, met speciale ruimtes die je onderdompelen in hemelse hotelluxe.
Het Amsterdamse hotel CityHub kiest een heel ander uitgangspunt, met zijn extreem functioneel ontworpen kamers (hubs) in een hip jasje. De douche deel je; bartender ben je zelf. Een hostel nieuwe stijl. Gemeenschapszin wordt gebruikt om de prijs te drukken. Eenvoud kan indrukwekkend zijn!
Het Nimma hotel in Nijmegen laat zien hoe als gevolg van globalisering de extended stay zijn intrede doet in hotelland. Internationale studenten huren hier voor langere tijd een hotelkamer met keuken. Hip, maar niet té. Aparthotel 2.0 zou je kunnen zeggen.
The Student Hotel (waar je trouwens ook welkom bent als je niet studeert) heeft kekke kamers en voegt een sociaal element toe: er zijn werkplekken en spelruimtes.
Zoku gaat nog een stap verder. Een hotelkamer (Zoku Loft) voelt als huiskamer. Het doet denken aan tiny houses in scandinavische stijl. De tafel staat er centraal [beeld op pinterest], want dit is een hybride woon/werkconcept. Doel: 'mobiele professionals' de mogelijkheid geven comfortabel te wonen, werken en socializen met gelijkgestemden. Meer van dit soort initiatieven zien? Check welive.com en e-lofts.com. Alle drie spelen ze in op behoeftes die ontstaan nu de scheidslijn tussen wonen en werken vervaagt.
Het Pulitzer maakt op verschillende manieren uitstekend gebruik van z'n locatie. Het interieurontwerp van Jacu Strauss voor het Amsterdamse hotel ademt de historie en architectuur van de 25 aaneengeschakelde panden. Maar het hotel gebruikt ook de ligging aan de gracht om aan de wensen van de tijd te voldoen: vijf themasuites kregen ieder een eigen ingang. Voor het echte local gevoel komt er een plek waar gasten oud-Hollandse spelletjes kunnen spelen, aldus de general manager van Pullitzer, Alex van Gastel op Salon Residence.
Geschiedenis laten herleven in het interieur kan ook. Het Mabi City Centre Hotel in Maastricht doet z'n bioscoopverleden eer aan. De interieurdetails in flamboyante art-decostijl zijn gecombineerd met hedendaags design. De menukaart doet ook mee: je kunt er thee in een wijnglas krijgen.
Het Alibi hostel biedt een beetje bizarre ervaring: slapen in een voormalig huis van bewaring. Lijkt misschien naar, maar door het lichtplan en kleurgebruik is het toch een soort van gezellig. Wat je noemt een unieke beleving!
Consious hotel The Tire Station staat in alles voor duurzaamheid: windenergie, eco-food en dus ook duurzaam design en 'sustainable stuff'.
Die badjas in de hotelkamer kennen we nu wel. Het moet persoonlijker, specialer. Het Four Seasons ontdekte dat mensen een comfy bed op één hebben staan en laat je de stevigheid van je matras en kussen kiezen. Voor wie die hotelshampoos meenemen als ze lekker ruiken: boek het Conrad. Je kiest er zelf doucheproducten. Wie vaak wat vergeet, logeert het best in het Hyatt waar 'vergeten items' te leen zijn.
Maar het hoeft niet altijd in (kostbare) spullen te zitten: CitizenM laat je kiezen op welke verdieping je logeert. Geen idee wat het nut is. Toch voelt die keuzevrijheid lekker.
En als het hotel wil opvallen: verras zoals het Beverly Hills Hotel deed met een pyjamaontwerp geïnspireerd op de Martinique print die in 1942 voor het hotel werd gemaakt door Don Loper.