Ben je niet meer tevreden met je huidige werk? En ben je zo iemand die woonprogramma’s op tv binget, die interieurmagazines spaart, of ze juist verknipt om te gebruiken voor moodboards? Let op: in de interieurbranche is volop werk!
“Sinds ik als interieurstylist werk voelt het niet meer als werk.”
credits: Nortstudio | Cristina Celestino x Giovanni De Maio, foto: chiaracadeddu.com
Perfect timing
Je hebt passie voor interieur, maar om de een of andere reden ben je nooit in het interieurvak terecht gekomen. Als je kijkt naar de arbeidsmarkt is er eigenlijk geen beter moment om van baan te switchen. Woonwinkels, merken en agentschappen, styling- en ontwerpbureaus: iedereen zit te springen om nieuwe medewerkers. Zou je je passie echt kunnen omzetten in een droombaan?
Janine is interieuradviseur en -stylist bij een grote winkelketen: “Mijn vorige baan kostte me veel energie, van mijn werk als interieurstylist kríjg ik energie.”
Lise Froeliger, foto: Francis Amiand | Cristina Celestino, foto: Davide Lovatti
Passie als basis
Je passie voor interieur is een prima basis, maar je toekomstige werkgever zal, zeker als je een adviserende rol krijgt, méér van je vragen. Zo moet je je liefde voor kleur kunnen vertalen naar een professioneel kleurplan. Als je je klant wil adviseren op basis van zijn of haar voorkeuren voor stijl, moet je in staat zijn om je eigen smaak opzij te zetten. Ook wordt van je verwacht dat je - letterlijk - weet wat er te koop is: de actuele meubel- en stoffencollecties kennen geen geheimen voor je. Je schrikt ook niet terug voor zaken waar technische skills bij komen kijken, zoals het tekenen van een plattegrond of 3D-tekening. Je kunt zelfs lichtplannen ontwerpen!
Niki Mels van @meesterinterieur combineert haar eigen interieurbedrijf met haar werk als advocaat. “Ik werd doodongelukkig van vijf dagen in de week achter een computer zitten. Toen ik startte met de vakopleiding Interieur Ontwerpen zette ik tegelijkertijd Meester Interieur op. Nu kan ik op zondagavond niet wachten op een nieuwe werkweek!”
Als je inderdaad denkt aan een carrièreswitch, heb je in ieder geval één ding voor: je neemt de ervaring van je vorige beroep mee, plus - onderschat dat niet - de mensenkennis die je in de loop van de jaren hebt opgedaan. Je wéét dat je in een woning voor een gezin met opgroeiende kinderen functioneel moet zijn. Je wéét dat het snel een chaos wordt zonder voldoende bergruimte. Je weet daarnaast hoe je communiceert met leveranciers, met schilders en stoffeerders. Serieus: daarmee heb je meer dan één streepje voor!
Nienke Collee van @unienk_interieur: “Als interieurontwerper help ik mensen over drempels heen te stappen bij het maken van interieurkeuzes.”
Van het ontwikkelen en realiseren van winkelconcepten tot het inrichten van kantoren én het stylen van particuliere woningen: als interieurstylist kun je alle kanten op. Naast je werk voor particuliere klanten - residentiële projecten - kun je ook hotels, cafés en restaurants vormgeven, kantoren, yogastudio’s, winkels en scholen inrichten – de commerciële projecten. Daarvoor zul je je misschien moeten specialiseren, maar voor alle takken van de stylingsport geldt: het begint met een goede basisopleiding.
Sonja van de Ven van @thecozycocoon: “Bij het inrichten van kantoren kan ik meer vanuit een concept ontwerpen en draag ik bij aan een prettiger werkomgeving voor werknemers.”
Cristina Celestino x Giovanni De Maio, foto: chiaracadeddu.com
Professioneel & praktijkgericht
Van interieur en styling je beroep maken vereist een professionele aanpak - dat verdient je klant, dat verdient je toekomstige werkgever. Met een stylingopleiding van NIA Academie zit je wat dat betreft goed. NIA staat goed aangeschreven in de interieurbranche. De opleider volgt ontwikkelingen in de branche op de voet, weet hoe de markt verandert en past die kennis toe in de lessen.
De opleidingen en cursussen van NIA zijn praktijkgericht; alle docenten zijn zelf werkzaam binnen het interieurvak. Zij delen hun kennis en ervaring met mensen zoals jij: gepassioneerde liefhebbers van interieur die van hun inzicht in kleur, vorm en materiaal hun beroep willen maken.
NIA-docent Ingrid Damen van Design-ID: “Wat ik het leukst vind is dat iedere student anders is en zijn eigen draai aan dingen geeft, zelfs al tijdens een proefles!”
Leg de basis voor je nieuwe loopbaan
Met de Complete Interieuropleiding van NIA ACADEMIE leg je de perfecte basis voor een carrière in interieur. Met deze compacte, praktijkgerichte opleiding op hbo-niveau leer je in anderhalf jaar het vak. Je kunt direct daarna (of vaak al tijdens je studie!) aan de slag.