We vroegen professionals met verschillende achtergronden vanuit eigen perspectief hun visie op 'Milaan' te delen. Dat leverde heel diverse verhalen en beelden op, gemaakt door - en dus letterlijk door de ogen van - de ontwerpers, stylisten en trendwatchers. Laat je inspireren!
Dit artikel is ouder dan drie jaar
JONG TALENT EN GROTE MERKEN - HEIDI WILLEMS, PURE STYLING
Heidi Willems - eigenaar van Pure Styling, een bureau voor styling en interieurontwerp met duurzaamheid als belangrijke leidraad - liet zich inspireren door jonge ontwerpers én grote merken.
Mini Living
Mini Living Automerk Mini maakte een toffe en interactieve expo over de manier waarop we wonen en onze ruimte gebruiken. Over duurzaamheid en experimenteren, delen en spelen, over op andere manieren samen leven in een stad.
In Milaan waren verschillende projecten van de Design Academy in het dagelijkse leven in een wijkje geïntegreerd; Billie van Katwijks leder, gemaakt van koeienmagen die normaal gesproken worden weggegooid, hing gewoon bij de slager op een overdekte markt. Bij Moooi stond een poefje dat van dit leer was gemaakt. Hoe slachtafval hoogwaardig design wordt… bijzonder!
Vitra is een van de merken die altijd toonaangevend zijn; in hun ontwerpen, styling en kleurgebruik. Dit jaar waren zij behalve op de beurs, ook in de stad aanwezig met de expositie Typecasting, een museale presentatie van een mix van oude en nieuwe ontwerpen.
Bij de expo van Dutch Invertuals (altijd een aanrader) sprak ik Xandra van der Eijk, een Nederlandse ontwerpster die haar materiaalonderzoek Future Remnants daar toonde. Zij onderzoekt de invloed van de menselijke aanwezigheid op aarde op de vorming van mineralen in de bodem. Er ontstaan nieuwe mineralen… maar is dit dan natuurlijk of juist niet? Wat is natuur en wat is de positie van de mens hierin?
De dunne, fragiele pootjes die we de afgelopen seizoenen veel zagen worden steeds meer vervangen door veel dikkere, stevig aandoende buizen. Afgerond bij de hoeken vormen ze duidelijke, aardse lijnen. Ze geven de producten stabiliteit en iets stoers en aards. Zo zagen we dikke, korte pootjes onder kunststof tuinmeubelen, of stoelen die compleet uit dikke, gebogen buizen zijn opgebouwd.
Ook in de badkamer zien we dikke buizen, die uit de grond omhoog komen en een hele stoere regendouche vormen. Of bijvoorbeeld vazen, waarbij het vermoeden rijst dat de inspiratie gevonden is in pvc-buizen. Ontwerper meets Loodgieter!
Coulissen & kamerschermen
Iets anders wat ons opviel, waren de vele kamerschermen en coulissen die we overal tegenkwamen. Kamers worden hierdoor in verschillende ruimten ingedeeld, waarin verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden. Bovendien geeft het een gevoel van privacy, iets waar we in de huidige tijd, waarin we "altijd aan" lijken te staan, veel behoefte aan hebben.
In Milaan zagen we ook veel bogen in het interieur en als accessoire. Ze creëren een gevoel van bescherming voor dat wat eronder staat. Tegelijkertijd wordt ook je blik bewust geleid naar datgene, wat zich achter de boog bevindt; een interessant spel van bescherming, privacy en nieuwsgierigheid.
Zelfs bij stoelen valt dit zoeken naar geborgenheid op, zowel voor binnen als voor buiten. Veel banken en stoelen hebben een leuning als een soort kuipje, wat een heel beschut gevoel geeft.
Historie gecombineerd met modern design
Milaan zit altijd vol met mooie ontdekkingen, inspiratie en verrassingen, mede doordat de exposities vaak plaatsvinden in bijzondere, authentieke binnenplaatsjes en hofjes, waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen. Eén van de exposities waar we heel enthousiast van werden, was die van Hay, in een prachtig oud pand in Milaan. De overdadig gedecoreerde historische achtergrond van het oude paleis vormde een bijzonder decor voor de ingetogen vormgeving van Hay. Ze hadden de locatie niet beter kunnen kiezen.
In de binnentuin stonden de geweldige tuinmeubels die Hay voor Ikea ontwierp. We hadden graag nog even uitgeprobeerd of ze net zo lekker zaten als dat ze er uit zagen; helaas was de tuin was al afgesloten toen wij eindelijk beneden aankwamen. Beeld: THJS.
EEN CURATED SELECTIE - FERDY DE BATZ, DE PLOEG
De Ploeg, exposant tijdens de Salone, maakt ambachtelijke, hoogwaardige interieurstoffen. De Ploeg is onderdeel van Artex.
Tijdens de Milaan Design Week presenteerde De Ploeg in het Dutch Pavilion 'Masterly' hun nieuwe product 'Sea': Deze gordijnstof geeft nieuw leven aan plastic zwerfafval dat vrijwilligers van project U-turn zorgvuldig hebben verzameld op oceaanstranden. Met grensverleggend hergebruik helpt De Ploeg wereldwijd stranden schoon te houden en grondstoffen te besparen.
Beeldverslag bijzondere presentaties
HEMMA, Stories of Home is een project uitgevoerd door Swedish Design Moves. Dit platform bracht voor de Salone een selectie van Zweedse bedrijven en ontwerpers samen die vanuit functie en vormgeving bezig zijn met de toekomstige behoeften op het gebied van lifestyle, ruimte en de aankleding daarvan. Interieurarchitectenbureau Joyn Studio was verantwoordelijk voor de inrichting van deze presentatie.
The Diner, pop-up restaurant door David Rockwell en Studio 2x4. Een restaurant als onderdeel van Ventura Centrale, in American Diner stijl. Uitvoering tot in de puntjes doorgevoerd voor de full experience.
Wallpaper* Handmade is de installatie van lifestyle & design magazine Wallpaper* in Milaan.
Het Wallpaper*-thema van dit jaar was Wellness & Wonder: design voor het welzijn van lichaam en geest. Expositieontwerp en producten vertellen het complete verhaal.
Ceasarstone en ontwerpbureau Snarkitecture toonden nieuwe keukenconcepten in een prachtig, oud, verlaten palazzoDecoratieve houtpanelen van Envisions voor Finsa
Designcollectief Envisions laat aan de hand van samples hun liefde voor experimenteel onderzoek zien. Vorig jaar begon het met handstalen van houten decoratiepanelen voor het Spaanse bedrijf Finsa; inmiddels zijn er zes ontwerpen uitgekozen om industrieel vervaardigd te gaan worden. Producten met inspirerende structuren en kleuren en een initiatief met een prachtig motto: ontwerpers kunnen niet leven zonder de industrie, en de industrie kan geen vooruitgang boeken zonder vooruitstrevende designers.
Christianne Stijns biedt maatwerk interieurconcepten aan bedrijven en particulieren stijnsstyling.nl
Wat mij in het algemeen opviel was hoe designers zich momenteel volop laten inspireren door vormgeving die we kennen uit de Romeinse architectuur, zoals bogen, cirkels en architraven (omlijstingen bij deuren, plinten en lambriseringen). Ze worden gebruikt als archetype en we zien ze terug in presentaties van decors, meubels, interieur accessoires zoals spiegels en verlichting.
Museo Diocesano
Rondom de door Space Encounters ontworpen expositie-, relax- en ontmoetingsplek "Bar Anne" zagen we mooie boogvormen, en de herhaling hiervan gaf een extra ruimtelijk effect. Een bijzondere ervaring van geluids-, licht- en kleureffecten kreeg ik bij het betreden van de expositie van 'Children of the Light' van kunstenaarsduo Christopher Gabriel and Arnout Hulskamp. De vormgeving werd versterkt door het dramatisch effect van veranderend lichtspel. Een theatrale sfeer, door een soort Arc de Triomphe in tunnelvorm. In de gestileerde vormgeving van een schaal zag ik zelfs de boogconstructie van het Colosseum terug.
Disco!
Maar ook de seventies stijl wordt gebruikt als inspiratie, met als belangrijkste kleurinspiratie: Purple Rain.
Vloerkleed Dance Floor! van studio GGSV - 0n 3D uitgevoerde wandpanelen met ronde vormen van Dante, Goods and Bads
De sfeer van disco uit de seventies is helemaal terug met een kleurenpallet en lichteffecten in paars, koraal roze, kerrie, cognac en groen, en in vormgeving, zoals bijvoorbeeld vloerkleed Dance Floor van Gaelle Gabillet van studio GGSV en de badkamerserie van Bisazza. Ook hier worden accessoires, waaronder spiegels en verlichting, uitgevoerd in grote (afge)ronde vormen.
Bij de presentatie Archi Products zag ik veel materialen als fluweel in meubelstoffering en gordijn. Zachte, aaibare materialen in combinatie met marmer, hout en metaal als frame met een matte gouden finish of gepoedercoat. Ook was er de lancering van de nieuwe meubellijn van SPO1, een Australisch meubelmerk met ontwerpers uit verschillende Europese landen en productie in Italië. Een collectie met ronde en ranke vormen in mooie materialenmixen van velours, blank hout en staal.
Bijzonder vond ik ook de collectie Coquille, ontworpen door Chiara Andreatti voor Paola C. Deze lijn van interieuraccessoires bestaat uit vazen van keramiek en glas en schalen geïnspireerd op natuurlijke pure, gestileerde vormen, uitgevoerd in roze, terracotta en karmijn kleuren, gecombineerd met mat goud en zilver.
kNOT SCULPTUREN - SANDRA DE GROOT, ATELIER CHAOS
Sandra de Groot werkt met haar label Chaos op het raakvlak van kunst en design. Ze exposeerde voor het eerst in Milaan, op twee plekken tegelijk.
Sandra de Groot toonde haar kNOT-sculpturen in het Palazzo Francesco Turati, ‘Masterly - the Dutch in Milano’ en bij ‘Gallery Rossana Orlandi’. Tijdens deze week pendelde Sandra de Groot heen en weer tussen de twee locaties, om de stroom aan bezoekers te woord te staan over de door haar geknoopte kNOT-sculpturen.
Zowel Rossana Orlandi (Gallery) als Nicole Uniquole (Masterly) hadden Sandra’s kNOTs gespot tijdens de Dutch Design week, waar ze exposeerde in de galerie bij Piet Hein Eek. Daarna is alles in een stroomversnelling geraakt: Milaan werd de volgende expositie! “Tijdens mijn verblijf in Milaan heb ik mij vooral gefocust op mijn eigen exposities en heb hierdoor jammer genoeg weinig kunnen zien van alle moois wat Milaan verder te bieden had. Ik heb mij voorgenomen hiervoor volgend jaar meer tijd te creëren!” Sandra’s sculpturen verblijven momenteel nog in Milaan en zullen deze maand afreizen naar Sardinië voor tentoonstelling in de Rossana Orlandi Gallery.
SUPERBOWL - JANOU BONNIE, BROEINEST ROTTERDAM
Broeinest is een materialenbibliotheek en ontmoetingsplek voor ontwerpers en (interieur)architecten met vestigingen in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. Janou Bonnie is 'spin in het web' op de Rotterdamse locatie. www.broeinest.nl
Links de bogen van Bar Anne en midden en rechts van de expositie ‘Transitions III’ , foto’s via Baars & Bloemhoff
Milaan was ook in 2018 weer één groot feest gevuld met prosecco, pasta, blaren en heel veel bekenden. Heel design liefhebbend Nederland lijkt in die ene week in april massaal naar Milaan te trekken onder het mom van 'nieuw design spotten'. Maar steeds vaker vraag ik mij af of dat echt is wat wij in Milaan komen doen. Gaat het niet veel meer om elkaar ontmoeten en netwerken? Je merk uitdragen en laten zien dat je aanwezig bent?
Marketingtool
Waar Milaan voorheen draaide om vernieuwend productdesign en nieuwe collecties, is het de afgelopen 5 jaar steeds meer een marketingtool geworden. Niet alleen van merken uit de interieurindustrie, maar ook bedrijven in een totaal andere sector profileren zich steeds vaker tijdens dit event. En vandaar dat ik Milaan Design Week steeds meer associeer met de Superbowl in U.S. De kern is nog steeds belangrijk. In Milaan is dat design en bij de Superbowl het American Football, maar veel aandacht van de massa gaat toch naar alle bijzaken, zoals de wereldberoemde 'half time show' en alle grote commercials waar miljoenen aan worden uitgegeven.
Zien en gezien worden Dit jaar bekroop het Superbowl-gevoel mij in Milaan nog meer dan voorgaande jaren. Welke collectie je had gezien leek minder relevant. De vraag was vooral of je al naar Bar Basso of, het nieuwe Nederlandse alternatief Bar Anne was geweest. Naast alle borrels en pop-up (design) clubs en bars waren ook dit jaar weer alle grote merken, aanwezig. En soms vraag je je dan af wat ze nou precies komen doen.
Dialog Oven - hallo Efteling
Hoogtepunt voor mijn Superbowl-gevoel was dit jaar Miele. Qua expositieontwerp was ik echt onder de indruk, maar de inhoud van de presentatie had meer weg van een attractie uit de Efteling. Ruim 5 minuten lang liet Miele haar bezoekers in spanning wachten onder het genot van een Hollywood voice-over om hun nieuwe 'Dialog Oven' te promoten. In deze oven kan je namelijk een zalm in een blok ijs bereiden en als de oven klaar is, dan is de zalm gaar en zit het ijs er nog steeds omheen. Mijn enige vraag is: wie koopt er in vredesnaam een zalm in een blok ijs? www.broeinest.nl