Lidewij Edelkoort: woontrends zomer 2014
Over de balans tussen functie en schoonheid, tussen duurzaamheid en plezier, tussen ‘voor iedereen’ en ‘voor mij alleen’.
Over de balans tussen functie en schoonheid, tussen duurzaamheid en plezier, tussen ‘voor iedereen’ en ‘voor mij alleen’.
‘Have nothing in your house that is not beautiful or useful’ is de quote van Oscar Wilde waarmee Lidewij haar presentatie inleidt. En dat is precies wat consumenten en designers op dit moment boeit: de balans tussen functie en schoonheid, tussen duurzaamheid en plezier, tussen ‘voor iedereen’ en ‘voor mij alleen’. Voor Stylink doet Irene Vermeulen verslag van Nomadism, de trendpresentatie over S/S 2014 van Lidewij Edelkoort.
Nomadism, is de titel van de trendpresentatie. En hoewel er veel referenties naar reizen en rondtrekkende volken in de presentatie voorkomen, is de boodschap van Lidewij Edelkoort vooral dat het idee van een vrij bestaan mensen aanspreekt; een leven waarbij zij niet meer aan plaats en tijd gebonden zijn. Vaste elementen verdwijnen, en zeker op het gebied van wonen en interieur zal dit invloed hebben. Consumenten zullen behoefte hebben aan slimme, flexibele producten. Die tijdloos en mooi zijn, en waarin je niet alleen de hand van de maker, maar ook je eigen persoonlijkheid terugziet.
‘Have nothing in your house that has not given pleasure to the man who has made it and is not a pleasure to those who use it’ is andere quote van Oscar Wilde die Lidewij aanhaalt. Ze wijst erop, dat deze woorden, uitgesproken op het hoogtepunt van de Arts & Crafts movement in 1882, ook van toepassing zijn op de tijd waarin wij leven. Wij zien nu eenzelfde fascinatie voor makers, hun vaardigheden en creaties. En net als eind 19e eeuw zoeken wij naar een balans tussen industrieel en handgemaakt, en vragen wij ons af hoe esthetiek toegankelijk gemaakt kan worden voor iedereen. Lidewij Edelkoort ziet Piet Hein Eek als een voortrekker van een eigentijdse Arts & Crafts beweging. Hij werkt vanuit materiaal en techniek, en onderstreept daarmee dat een product meer is dan alleen een idee of decoratief element. Zijn collecties voor Wehkamp en Fair Trade Original zijn bedoeld voor de massa, maar overstijgen het niveau van een regulier massaal geproduceerd product.
De laatste jaren zijn designers steeds meer researchers geworden; zij experimenteren met materialen en zoeken naar nieuwe manieren om te produceren. De interesse in wetenschap en techniek is groot. Lidewij Edelkoort merkte ook bij wetenschappers een gedragsverandering op; zij worden creatiever en hebben de wens toegankelijker te zijn. Om de fusie tussen beeldende disciplines en wetenschap te bewerkstellingen heeft Lidewij besloten een fonds op te richten; Hybrid House. Nu al zijn designers volop bezig nieuwe technieken te ontwikkelen: Jannis Huelsen zorgde ervoor dat bacterien een cellulose-bekleding voor een houten kruk maakten. Designer Markus Kayser liet een solar powered 3D printer kommen printen uit woestijnzand.
Het mooie van deze nieuwe technologische en maatschappelijke ontwikkelingen is dat ze producten voorbrengen die niet alleen zuiniger of beter zijn, maar ook aantrekkelijk zijn. Ze nodigen uit tot aanraken en tot gebruik. We zien veel designers innoveren met materiaal; door persen, vilten en verpulpen onstaan nieuwe materialen. Vormen zijn daardoor vaak bold en zwaar. Veel designers onderzoeken de functie van tijd en plaats; maken heel aardse producten zoals Jo Meesters of juist grote en luchtige constructies zoals de lampen van Lotty Lindeman. Ook door middel van technieken worden nieuwe materialen ontwikkeld; de knoop- haak- en brei trend is nog lang niet ten einde. Designers gebruiken scheepstouwen, gerecycled textiel en schuimrubber tubes om nieuwe poefs en tapijten te maken.
Craftscurator Irene Vermeulen is gespecialiseerd in handmade design. Dit artikel vind je in het Engels op craftscurator.com