Maison goes wild
Imperfecte en ongelijke vormen, ruwe materialen, aardetinten en verweerde texturen... 'wild' is het trendthema voor de januari-editie van Maison&Objet.
Imperfecte en ongelijke vormen, ruwe materialen, aardetinten en verweerde texturen... 'wild' is het trendthema voor de januari-editie van Maison&Objet.
Volgens François Bernard, de ontwerper van de Inspiration Space op Maison&Objet, is 'Wild' gebaseerd op het verlangen naar het herstel van onze relatie met de natuur. Door de alom aanwezige technologie en de trek naar de stad wordt de verbeeldingskracht sterker en wilder, aldus Bernard. We zoeken onze toevlucht buiten de gebaande paden, in de onschuld van ongerepte landschappen bijvoorbeeld; we gaan terug naar de natuur om te 'resetten'. Het wilde is in deze context niet per se barbaars maar vooral poëtisch. Als sjamanen roepen designers de magie van geesten en bovennatuurlijke krachten op, en in onze honger naar natuurlijke omgevingen creëren we die zelf op braakliggende terreinen in de stad.
Het door Maison&Objet gekozen thema sluit goed aan op de trendpresentaties die ik afgelopen november tijdens de beurs Meesterlijk hield. Daarin stond (on)veiligheid centraal, en de manieren waarop mensen daarmee omgaan. Ze vinden bescherming door zich te omringen met zachtheid bijvoorbeeld; ze dompelen zich onder in fantasiewerelden of beschermen zich bijna letterlijk met pantsers. Ze ontwikkelen rituelen, vormen groepen met gelijkgestemden of trekken zich juist terug – 'off the grid' leven is een romantisch ideaal geworden.
'Wild' gaat ook over de fascinatie en angst voor het onbekende, en over de grenzen van de onze menselijkheid. Bernard laat daarbij vooral de verfijning van natuurlijke dingen en de energie van het ongetemde zien, allebei zaken die sterk tot de verbeelding spreken. 'Wild' is de ultieme otherness die ons uit onze comfort zone haalt. Geconfronteerd met de onzekere toekomst van het Anthropoceen - de huidige periode in de evolutie van de aarde, waarin het klimaat beïnvloed is door de mens - verlangen we naar herstel van onze relatie met de natuur. De beeldende en decoratieve kunsten, gastronomie, lifestyle, cosmetica en mode - allemaal doen ze inspiratie op uit wildness.
Het concept 'Wild' omvat onduidelijke of ruwe vormen en kleuren als geel en groen, groen-blauw, kaki, aardse bruintinten, roest, anthraciet en ombre. Textuur is belangrijk, vooral wanneer die de geschiedenis van het object of het materiaal waarvan het gemaakt is laat zien.
Bernard selecteerde voor het thema Wild een aantal bijzondere objecten, die verspreid op deze pagina ook te zien zijn: de Olmo bench van Laboratorio dell'Imperfetto, steenvormige objecten uit de collectie Species-2 van Fredrikson Stallard & David Gill Gallery, de keramische werken uit de collectie Manufacturing Adaptive van Olivier Van Herpt – die handgemaakte vormen reproduceerd met de 3D-printer – en tapijten van Helmut Lang voor Henzel Studio. In de expositie zijn ook foto's opgenomen die Charles Fréger van folkloristische kostuums maakte, en de tafel Big Foot-Anniversary Edition van E15, waarop decoratieve patronen, die hiërogliefen voorstellen, op de onderkant van een houten tafelblad zijn gekerfd.