Nuttig & mooi: huishoudelijke artikelen als designobject
Voor de neat freaks: een ode aan het gebruiksontwerp
Voor de neat freaks: een ode aan het gebruiksontwerp
Na alle decemberdecoratie hebben we behoefte aan rust, eenvoud en esthetiek. Én aan reinheid natuurlijk, zo met de voorjaarsschoonmaak voor de deur. Bezems, kwasten, scharen en sponzen; veel merken maken bloedmooie en nuttige gebruiksvoorwerpen. Of je ze nou daadwerkelijk gaat gebruiken of neerzet voor de sier, dat is aan jou. Waar komt onze behoefte vandaan?
Edelkoort: mono-producten
Lidewij Edelkoort gaf het al aan: na normcore, de anti-fashion beweging waarin het onhippe opeens hip werd (denk: witte sportsokken en zakkerige spijkerbroeken) is nu het mono-product in opmars. Hyperspecialisatie dus, waarbij merken slechts één product maken, maar dan wel ultiem in zijn soort: de optimale vorm, de beste materialen. Waar soberheid de boventoon voert, zijn vernuftige vormgeving en slim materiaalgebruik essentieel. Ook in interieur, accessoires en gebruiksvoorwerpen zie je deze mono-producten nu terug. (meer: Vanities, - Lidewij Edelkoort over trends SS 2016)
Herwaardering van het alledaagse object
De financiële crisis, natuurrampen, een overvloed aan producten en informatie maken dat we nadenken over onze levensstijl. Steeds vaker vragen we ons af of we iets wel écht nodig hebben (behalve misschien bij de Action - maar dat is een ander verhaal). Design omwille van het design verveelt ons; gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en kwaliteit worden belangrijker. Door dit 'ethisch consumisme' zie je een herwaardering van alledaagse gebruiksvoorwerpen waarvan sommige al eeuwenlang bestaan. Objecten die we in de keukenlade of meterkast verstopten, omdat ze lelijk of versleten waren, of simpelweg niet als decoratie werden gezien, staan nu juist in de schijnwerpers; bezems hangen als kunst aan de muur, vijzels, kaasschaven, gardes en pepermolens shinen op het keukeneiland; bureau-accessoires worden uitgestald als museumobjecten.
Chique minimalisme meets functionaliteit
In die zoektocht naar eenvoud, soberheid, rust en tegelijkertijd kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek gaan we terug naar de essentie en traditie. Het gaat niet om glitter en glamour maar om minimalitische luxe door puur, clean en functioneel design. Materialen als beton, hout, bamboe, ijzer en metaal geven een industrieel en aards karakter. Producten zijn vaak (gedeeltelijk) ambachtelijk gemaakt, hebben pure, archetypische vormen en stralen soberheid uit. Functionaliteit heeft de hoofdrol, esthetiek steelt de show.