Show Room - iedere woonkamer een Wunderkammer
Het centrale thema van Maison&Objet januari 2018: Show Room, de groeiende neiging om één grote etalage te maken van ons leven. Een etalage waarin iedereen mag meekijken, ook achter de schermen.
Het centrale thema van Maison&Objet januari 2018: Show Room, de groeiende neiging om één grote etalage te maken van ons leven. Een etalage waarin iedereen mag meekijken, ook achter de schermen.
In de nieuwe 'show room' verzamelingen gaat het niet alleen om dure, exclusieve objecten; juist ook om bijzondere vondsten uit de kringloop, die vintage theepot van oma of een schelp meegebracht van een vakantie op Bali. We verzamelen trofeeën die staan voor herinneringen aan een persoon of plek of aan een bijzondere ervaring.
Naast een eigen betekenis geven, is verzamelen in onze digitale wereld ook een manier om te ordenen, organiseren. Een verzameling zet de tijd stil, biedt de mogelijkheid steeds terug te keren naar waar je wilt zijn, te verdwalen in een eigen wereld. Iedere curator kiest zijn eigen invalshoek en type tentoonstelling, keuzes makend op basis van verbinding met communities en culturen.
Alles bij elkaar zijn het tentoonstellingen om te bewonderen en om te doen verwonderen. Want het etaleren is minstens zo belangrijk als het collectioneren. Muren vol fotogenieke collages en mooi gegroepeerde stillevens, klaar om gefotografeerd te worden voor Instagram. Bij deze vorm van exhibitionisme maken mensen hun interieur tot een theatrale kijkdoos, door voortdurend dit soort magische wereldjes te creëren in huis die je bovendien met iedereen kunt delen. Een beetje kleur in je dagelijkse leven :)
Consumenten gedragen zich als strenge recensenten en creatieve curatoren. Leggen verzamelingen aan van wat hen fascineert en etaleren hetgeen waarmee zij zich kunnen identificeren. Met de consument als kritische recensent moet een verhaal verrekte goed zijn, oprecht en voelbaar, zichtbaar. Is er een goede samenhang, dan volgt het showen & sharen vanzelf.
In een wereld waar alles wordt geshowd op social media, zijn consumenten trendsetters en businesspartners geworden. Zij delen hun (product)ervaringen met hun community en geven hun mening. Visuele schoonheid kan een trigger zijn, emotionele verbondenheid óók; een persoonlijk verhaal en oordeel geeft meerwaarde aan producten. Gelijkgestemden vinden en volgen elkaar en zolang het waarde aan hun leven toevoegt. Doet het dat niet (meer), dan haken ze af.
Het thema Show-Room weerspiegelt de wereld van vandaag, de veranderde rol en houding van de goedgeïnformeerde en met social media vergroeide consument. Hoe moeten merken zich gedragen nu consumenten de rol van curator, art director en etaleur hebben overgenomen? Ze moeten ervoor zorgen dat consumenten het merk willen toevoegen aan hun verzameling. Een nieuwe uitdaging dus: een goed verhaal is niet voldoende, het gaat vooral om de juiste (product)ervaring. Story-telling wordt Story-living.