Winkelwagen

Close
Je winkelwagen is leeg.
Interieur

Snacken in Pompeï

Kijk nou: een complete snackbar uit de Romeinse tijd - inclusief decoraties en resten van takeaway maaltijden. 

pompeii 3

Fastfood in de Romeinse tijd

In Pompeï eind 2020 groeven archeologen de resten van een snackbar op. De fastfoodtent is in zijn geheel blootgelegd, inclusief een rijk beschilderde toonbank, etensresten, dieren- en mensenbotten, een bronzen drinkbak en kookgerei.

pompeii 2

Zien wat je eet

De vrijwel intacte snackbar van zo’n 20 vierkante meter is versierd met kleurrijke fresco’s die verrassend goed bewaard zijn gebleven. Op de toonbank zie je onder meer schilderingen van een haan en twee eenden, die hier waarschijnlijk geslacht en verkocht werden. Bij wijze van droste-effect is er ook een toonbank afgebeeld op de toonbank, plus een schildering van vermoedelijk de godin Amphitrite op haar zeepaard. 

pompeii 1

Eend en zwijn, vis en slak

De toonbank heeft diepe, ronde gaten waarin etenspotten stonden. Daarin waren nog sporen te vinden van eend, zwijn, geit, vis en slak. De kant-en-klaar gerechten werden opgewarmd in een oventje dat ook gaaf de eeuwen doorstaan heeft. Smakelijk!

pompei 7

Kant-en-klaar

In Pompeï zijn al eerder eethuizen teruggevonden, maar niet eerder zo goed geconserveerd als deze. In 79 n. C. – het jaar van de dodelijke uitbarsting van de vulkaan Vesuvius – had Pompeï 13.000 inwoners die bij deze ‘thermopolia’ hun kant-en-klare maaltijden bestelden. Niet bekend is of er ook bezorgdiensten waren.

pompeii 5

Romeins dieet

Massimo Osanna, directeur van het Pompeï Archeologisch Park: “Dit is voor het eerst dat een gebouw van dit type volledig is blootgelegd. We kunnen nu alle soorten analyses uitvoeren die de huidige technologie mogelijk maakt. “De vondsten zullen in het laboratorium verder onderzocht worden, en vooral de resten in de vaten op de toonbank geven waarschijnlijk meer informatie over wat toen het dieet was.”

All images and video courtesy of Parco Archeologico di Pompeii, header image by Luigi Spina via MiBACT



share