Bright.fiber: circulaire textielfabriek in Amsterdam
Brightfiber Textiles opent begin 2023 in Amsterdam de eerste 100% circulaire grondstoffenfabriek voor de mode-industrie. De fabriek gaat oude kledingstukken verwerken tot vezels en garens voor nieuwe kleding.
Gerycled (maar nieuw)
Op dit moment bestaat slechts 1% van alle collecties in Nederland uit gerecycled materiaal. Dan gaat het meestal om industrieel afval van spinnerijen en breifabrieken - nieuw materiaal dus. Slechts een kwart is gemaakt van consumentenafval, maar dan niet eens oude kleding maar petflessen. Met de circulaire fabriek wil Ellen Mensink - oprichter van Brightfiber Textiles - modemerken aanzetten om in plaats van nieuwe stoffen, voor eigen reststromen te kiezen.
Lokale reststromen
Vijf jaar geleden startte Loop.a life als eerste merk in Nederland met het ontwikkelen van een volledig nieuwe textielcollectie uit lokale reststromen. Hierbij wordt van oude kleding 100% circulaire knitwear gemaakt. De fabriek van Brightfiber gaat op dezelfde manier duurzame grondstoffen en garens produceren, maar dan op industriële schaal.
Per jaar kan de fabriek 2,5 tot 3 miljoen kilo textiel grondstoffen produceren. Dit is zo'n beetje het totale gewicht van wat in Amsterdamse textielcontainers op straat wordt verzameld.
Schoon
De gemiddelde Amsterdammer koopt vijftig kledingstukken per jaar. Met de komst van deze nieuwe fabriek kan zo'n twintig procent daarvan worden gemaakt uit lokale reststromen. Dat betekent én nieuwe werkgelegenheid én minder transportkilometers. Het hele productieproces is ook schoner, want Brightfiber herbruikt materiaal en kleuren, wat verfstoffen, chemichaliën en duizenden liters water per trui scheelt.
Circulair, lokaal
Maar, post consumer materiaal recyclen is complex omdat het gaat om verschillende structuren, composities en kleuren. En op dit werk zit eigenlijk niemand te wachten. Zeker niet de mode-industrie die soms twaalf tot vierentwintig collecties per jaar lanceren. Daarom is een deel van de financiering die Bright.Fiber kreeg bedoeld om het gebruik van circulair textiel en mode in Nederland te stimuleren: de afdeling Circulaire Economie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteunt het initiatief om de productie van circulair textiel in Nederland stimuleren.
Lessons learned
“In vijf jaar hebben wij vanuit Loop.a life veel geleerd,” aldus Mensink. “We hebben zelf materiaal aangekocht en door de verschillende stappen van de productieketen geleid. Uit ervaring weten we welke sorteerstromen leiden tot kwalitatieve grondstoffen, mooie garens en eindproducten. In de opmaat naar de nieuwe fabriek is Bright.fiber bezig met een grootschalig garenontwikkeltraject. Wij doen dit samen met Europese spinners, lokale breiers, Nederlandse merken, Wieland Textiles en de Provincie Noord Holland. Ons doel is om van de vijf verschillende grote reststromen in deze regio, nieuwe garens te ontwikkelen. De Brightfiber fabriek gaat hiervoor de grondstoffen produceren.”