POWERMASK - de kracht van maskers
Kijk naar maskers door de ogen van Walter van Beirendonck in de expostie POWERMASK. Het boek bij de tentoonstelling toont aan dat de rol van maskers nog niet is uitgespeeld. Powerrr!
Kijk naar maskers door de ogen van Walter van Beirendonck in de expostie POWERMASK. Het boek bij de tentoonstelling toont aan dat de rol van maskers nog niet is uitgespeeld. Powerrr!
Gastcurator van POWERMASK Walter van Beirendonck brengt in de expositie in het Wereldmuseum in Rotterdam de verschillende werelden van het masker bij elkaar. Hij linkt maskers aan moderne kunst en Afrikaanse tradities; aan het bovennatuurlijke en rituelen, aan fashion, fetisj en meer.
Dat is ook te zien aan de inrichting van de tentoonstelling: remakes van historische museumvitrines en 20e eeuwse designmeubelen vormen het decor. Ook door de samenwerking met beeldend kunstenaars Brian Kenny, Coco Fronsac en Charles Fréger worden je de vele gezichten van maskers getoond. Elke kunstvorm neemt je mee naar een ander universum waarin het masker zijn eigen betekenis heeft. Een talisman of geestenbezweerder waar veel mysterie omheen hing in oude culturen, een onuitputtelijke bron van inspiratie voor fashion, en in de ontwerpen van Van Beirendonck zelf een manier om maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten.
Boek: POWERMASK
Ook het boek bij de tenstoonstelling, POWERMASK - The Power Of Masks, weet te prikkelen. Het is zonder meer een kek boek voor op je koffietafel: prachtige plaatjes die stuk voor stuk inspireren. Maar neem vooral ook de tijd om te lezen.
Want naast dat het boek je een glimpse biedt van het werk van verschillende kunstenaars, komen diverse experts aan het woord, die ieder vanuit een eigen achtergrond de rol en functie van het masker observeert en verklaart, en ingaat op de huidige betekenis van maskers. Het gaat daarbij om identiteit en om de grenzen tussen traditie en vernieuwing, onthullen en verhullen, beschaving en wildheid. Het masker is een universele manier om mensen een identiteit te geven en ze te verbinden met hun gemeenschap en roots.
Over Walter Van Beirendonck
Kaar Debo, de directeur van het Antwerpse Modemuseum, schrijft in het boek uitgebreid over Walter Van Beirendonck. Haar verhaal maakt duidelijk waarom juist hij de perfecte gastcurator is voor deze tentoonstelling: maskers en onderdelen of interpretaties daarvan spelen een essentiële rol in zijn ontwerpen, evenals andere etnische invloeden zoals kleurgebruik en prints.
In zijn werk vind je ook veel sciencefictionachtige figuren. Omdat Van Beirendonck verschillende werelden met elkaar verbindt heeft zijn werk vaak een vervreemdend effect, het zit vol met verborgen verhalen.
Ook is hij niet bang om statements te maken over maatschappelijke issues met zijn modecollecties. In zijn Herfst-Wintercollectie van 2015 Explicit Beauty verwerkte Van Beirendonck in het oog springende teksten als 'Stop terrorising our world' en 'An eye for an eye only ends up making the whole world blind'.
Voor de limited collectie Glödande voor Ikea (2016) koos hij een andere invalshoek. In de stoffen, papierwaren, tassen, vloerkleden en kussens spelen wezens de hoofdrol die ervan dromen om van deze wereld een betere plek te maken.
Meer weten? Kijk even op waltervanbeirendonck.com voor meer projecten en collecties.
De tentoonstelling POWERMASK was van najaar 2017 tot maart 2018 te zien in het Wereldmuseum in Rotterdam.