Digitaal Printen - inspiratie & innovatie
Digitaal printen is booming. Niet vreemd, als je ziet welke kansen digitaal printen biedt voor creatieven, brands, retailers én voor consumenten.
Digitaal printen is booming. Niet vreemd, als je ziet welke kansen digitaal printen biedt voor creatieven, brands, retailers én voor consumenten.
Digitaal printen is booming. De markt groeit wereldwijd van 21.35 miljard dollar in 2018 tot 33,49 miljard in 2026, volgens Verified Market Research. Omdat we dat bedrag met geen mogelijkheid kunnen verifiëren, zullen we het daar verder niet over hebben. Waar het ons om gaat: de kansen die digitaal printen biedt voor creatieven, brands, retailers en consumenten. The sky is the limit!
Die cijfers geloven we dus wel; wat we weten, is dat digitaal printen onmisbaar gereedschap wordt in de toolkit van designers. Hout, glas, laminaat, zijde, wol, leer of plastic; alles kan worden 'beprint' met een kleurechtheid waar je u tegen zegt. Digitaal printen is bovendien schoner dan traditionele druktechnieken, iets wat voor zowel consumenten als ontwerpers steeds belangrijker wordt.
De digitale printrevolutie betekent dus dat zo'n beetje alle producten bedrukt kunnen worden. Michael Angrove (designer voor het onder andere het Britse Surface View) vindt het dan ook een zwaktebod om minimalisme in te zetten. "We beseffen steeds meer dat klanten behoefte hebben aan kleur, gelaagdheid, textuur, maar bovenal: klanten worden gelukkig van vrolijke dessins," aldus Angrove. Wij gaan graag met hem mee, en voegen daaraan toe dat er ook een groeiende behoefte is aan gepersonaliseerde items - allemaal zaken waar digitale print een rol in kan spelen. Zeg maar dag tegen die brave dertien-in-een-dozijn interieurs; wonen wordt kleurrijker, vrolijker en persoonlijker dan ooit.
Herinner je je nog de komst van de kleurenprinters? In de jaren negentig schaften we ze massaal aan voor thuisgebruik. De kwaliteit was 'mwah', maar wat waren we er blij mee. De tijden van matige kwaliteit zijn voorbij. Digitale prints zijn niet pixelig of vaag, maar levensecht en met een eindeloze kleurdiepte. "Wanneer je een patroon ontwerpt waar veel kleur aan te pas komt – zoals een aquarel – krijg je met digitaal printen de meest realistische vertaling," is de ervaring van dessinontwerper Dieuwertje van de Moosdijk.
Hoe zat het ook alweer? Het grootste verschil tussen digitaal printen en het traditionele zeefdrukken, offset printen en flexografie, is dat er geen printplaten vervangen hoeven te worden. De computer stuurt het ontwerp direct door naar de printer. Printing on demand dus: alleen als er vraag is wordt er geproduceerd. Een perfecte (en betaalbare!) oplossing voor kleine oplages - en daarmee voor gepersonaliseerde items: ook een oplage van één is mogelijk.
Anders dan bij traditioneel drukken komt bij digitaal printen de printopdracht direct uit de computer. Dat gaat razendsnel en is relatief goedkoop: er zijn minder kosten voor zowel materiaal als mankracht. Digitale print is bovendien minder belastend voor het milieu dan traditionele druktechnieken. Zo zijn er geen drukplaten nodig en hoeft er niet ingedraaid of schoongemaakt te worden. Dat scheelt een hoop chemicaliën, schoonmaakmiddelen en inkt! Ook winkeliers kunnen anders gaan werken: printing on demand maakt grote voorraden overbodig.
Welbeschouwd is digitaal printen dé nieuwe manier van printen. Voor Marlous Schuerman, textielontwerper en eigenaar van de historische interieurwinkel Anthus Decorations is digitaal printen een nieuwe snoepwinkel: "De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt en zeer geschikt voor maatwerk. Het is ook nog milieubewust – iets wat voor steeds meer klanten belangrijk is."
"Er is natuurlijk nog steeds vakkennis nodig om digitaal te kunnen printen," zegt dessinontwerper Dieuwertje van Moosdijk. "Maar in vergelijking met bijvoorbeeld rotary print is het easy peasy. Er hoeven geen specialisten aan te pas te komen om de kleuren te separeren en het ontwerp printklaar te maken bijvoorbeeld." Digitaal printen is veel eenvoudiger: hou je gewoon aan de instructies van de drukker - denk aan kleurprofiel, afloop, snijlijnen en resolutie - en klaar ben je.
We don't think so! Zie het als een inhaalslag met nieuwe mogelijkheden en perspectieven. "Vergelijk het met de industriële revolutie aan het einde van de negentiende eeuw," zegt textielontwerper Marlous Schuerman. "We maken nu een digitale revolutie door in de printindustrie. Dat betekent niet dat traditioneel drukken zal verdwijnen." Ze is ervan overtuigd dat bij designers, kunstenaars en 'gewone mensen' altijd behoefte zal bestaan om met de hand te werken. "Handwerk is gewoon een prima alternatief voor yoga," zegt Schuerman. In de praktijk worden ambachtelijke en digitale technieken volop met elkaar gecombineerd.
Sowieso is ambachtelijk werken al jaren bezig met een opmars. Traditionele technieken als breien, weven en keramiek blijven onuitputtelijke inspiratiebronnen voor designers, met het eeuwenoude block printing als snelste stijger. En als je het dan echt niet kunt laten, kun je je werk altijd weer scannen en bewerken, zoals Dieuwertje van de Moosdijk doet met haar handgeschilderde dessins en Snurk met het breiwerk van Twirre van Kraaijenoord.
Hoe ga jij digitale print inzetten voor je ontwerpen? Hoe lever je je ontwerpen aan en welke valkuilen moet je vermijden? Waar vind je betrouwbare leveranciers? De komende tijd besteden we regelmatig aandacht aan dit soort kwesties. We hebben nu zelfs een speciale nieuwsbrief over digitaal printen. Iets voor jou? Hier kun je je aanmelden!
Met de klok mee vanaf links: digitale prints op wandtegels, dressoir en fake-terrazzo door Jannie Schmitz, bankjes met digitaal geprinte stoffering van DusenDusen, digitaal geprinte en bewerkte fashion van Ibukun Jesusanmni, variatie op Vitra's vlinderbank door Hella Jongerius, lancering dit najaar
Tekst: Anna Borsboom en Marthe Hoogland in opdracht van Canon Nederland