Waarom zou je wol als afvalproduct naar China exporteren als je er ook een warme deken van kunt maken? Dat was een jaar geleden het simpele idee achter community-project Pleed: Leeuwarder dekens van Leeuwarder wol.
Pleed
De aanleiding voor Pleed was het wol-aanbod van stadsherder Sam Westra, die het zonde vond dat de wol van zijn schapen als afval naar China zou gaan. Pleed - een community-project zonder commerciële doelstelling - begon als idee in het café en groeide uit tot een project met vele vrijwilligers. Gelukkig maar, want een wollen vacht verandert niet vanzelf in een wollen deken.
Hoewel de wolverwerkende industrie nagenoeg verdwenen is uit Nederland, zit de Pleed community vol vakmensen met kennis van materiaal en techniek. Ze spinnen de wol tot garen waarmee vervolgens wevers, breiers, vilters en hakers aan de gang gingen.
Er werkten een paar honderd vrijwilligers mee aan Pleed, vooral uit Friesland. Daarmee laat het project zien hoeveel ambachtelijke maakkennis nog aanwezig is. Pleed hoopt dan ook te inspireren tot een nieuwe lokale maak-beweging in Nederland - in oktober volgt een symposium over de waarde van wol en de mogelijkheden om de wol-maakindustrie weer terug te brengen in Nederland. Later meer daarover!
Tot en met eind augustus zijn de pleeds te zien tijdens een expositie in hartje Leeuwarden. Er zijn 87 pleeds te bewonderen, en je kunt ook zelf (leren) weven en spinnen. De tentoonstelling is gratis toegankelijk op Over de Kelders 28. Uiteraard wordt rekening gehouden met de COVID-19 voorschriten van het RIVM; bel of mail dus even voor een afspraak.
Expositie Pleed, tot en met 29 augustus 2020; geopend op vrijdagen en zaterdagen