TextielMuseum presenteert expo Co-Creatie
Erfgoed, ambacht & innovatie in Tilburgs Textielmuseum
Erfgoed, ambacht & innovatie in Tilburgs Textielmuseum
Het TextielLab van het TextielMuseum zet verschillende samenwerkingsverbanden op om nieuwe innovatieve projecten te ontwikkelen en te begeleiden. In de tentoonstelling 'Co-Creatie' worden, aan de hand van drie grote interieurprojecten met toonaangevende ontwerpers, het proces van onderzoek en ontwikkeling en de relaties met partners inzichtelijk gemaakt. Je ziet stap voor stap hoe deze projecten tot stand kwamen, en welke rollen techniek, vakmanschap en de verbinding tussen oude en nieuwe kennis daarbij spelen. De expositie is te zien tot en met 17 maart 2017.
Research & Development in het TextielLab
Het TextielMuseum in Tilburg is een 'museum in bedrijf', dat een brug slaat tussen bewaren, tonen en maken. Het museum maakt de stap van cultureel erfgoed en oude ambachten naar innovatie voor de toekomst. Het TextielLab van het museum geeft de komende jaren prioriteit aan onderzoek & ontwikkeling van innovatieve toepassingen om textiel op die manier nadrukkelijker op de kaart zetten. De rode draad door de tentoonstelling en deze projecten is samenwerking; de co-creatie tussen het TextielLab, de ontwerpbureaus en de betrokken bedrijven.
Weven naar beweging
Het eerste project is de 'Cosmic Curtain'; een kunstproject dat designstudio Inside Outside onder leiding van Petra Blaisse samen met het TextielLab heeft ontwikkeld en geproduceerd. De Cosmic Curtain is een enorm gordijn voor de Nationale bibliotheek in Qatar, ontworpen als een grote open ruimte met een brug door architectenbureau OMA. Het deel dat vanuit de brug naar beneden vouwt, vormt een auditorium met een tribune waar evenementen en presentaties worden gehouden. Inside Outside kreeg een uitdagende opdracht om een gordijn te ontwerpen dat deze open ruimte zowel kan afsluiten als definiëren. De uitdaging zat vooral in het ontwerpen van een stof, waar zoveel bewegingsruimte in zit dat het mogelijk is om het gordijn tussen de horizontale en de diagonale structuur van deze ruimte te verplaatsen, zonder af te doen aan de esthetische kwaliteit. De enorme omvang van het project is terug te zien in de tentoonstelling 'Co-creatie' aan de hand van visuals van het eindresultaat.
Vouwen op de weefmachine
Ontwerper Samira Boon werkt vanaf 2013 samen met het TextielLab aan de ontwikkeling van 'Super Folds'; textiele structuren geïnspireerd op de Japanse papiervouwkunst origami. Verschillende collectieopdrachten hebben geleid tot 'Super Folds': stoffen die door een bijzondere binding een vouwrichting krijgen op de weefmachine. Nadat de stof van het machine komt, neemt deze na enkele handelingen de geprogrammeerde vouwstructuur aan en ontstaat een 3D-structuur. Uitgangspunt van de opdracht is om grote geweven vouwstructuren te realiseren die als room-divider kunnen fungeren.
Breien om de zon te vangen
Gordijnen houden zonlicht tegen. Maar waarom vangen ze het eigenlijk niet op om energie te winnen? Inside Outside kwam met een uitdagend voorstel om een gordijn te ontwikkelen met geïntegreerde zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Samen met het TextielLab en Solar Fiber ontwikkelden zij een prototype, het 'Solar Curtain', te zien in 'Co-creatie'.
Tentoonstelling Co-Creatie
te zien t/m 17 maart 2017
www.textielmuseum.nl